1

Canada: Protester mot kirka og staten

I urfolksområder i Canada er seks katolske kirker brent ned den siste tida. De første ble brent 21. juni, på Canadas nasjonale urfolksdag. Dette skjedde etter at levningene etter nesten tusen barn er funnet ved tidligere assimileringsskoler for urbefolkninga.

Den katolske kirka dreiv 139 internatskoler på oppdrag fra den kanadiske regjeringa fra 1800-tallet og fram til 1969. Etter det blei de drevet direkte av staten, og noen av skolene var i drift fram til slutten av 90-tallet. Rundt 150.000 urfolksbarn blei tatt fra familiene sine og  tvunget til å gå på skolene. Der blei de fratatt kulturen, religionen og språket sitt og utsatt for fysisk og psykisk mishandling og seksuelt misbrukt. Noe som har fått store konsekvenser for urfolkssamfunnet i de kommende generasjonene, som fattigdom, alkoholproblemer og høye selvmordstall. Det finnes ikke sikre tall, men det er anslag på at 3200  elever døde av mishandling eller omsorgssvikt på skolene. 

215 barn, noen av dem bare tre år, blei funnet i mai i provinsen British Columbia. Og i juni blei det funnet ytterligere 761 lik i provinsen i Saskatchewan. De blei funnet i umerka graver og de fleste var barn. 

I tillegg til kirkebrannene har det også vært flere store protester flere steder. I Toronto er statuen av en av grunnleggerne av assimileringsskolene vandalisert og revet ned. I byen Victoria er statuen av dronning Victoria dekka i rød maling. Både barn og voksne i Saskatchewan har malt på døra til en katedral, og medlemmer av Urban Warrior Alliance i Winnipeg har brent det kanadiske flagget som en advarsel om at ytterligere tiltak vil komme. 

På Canadas nasjonaldag 1. juli tok tusenvis til gatene i protest i flere byer. Women’s Coordinating Committee for a Free Wallmapu skriver:

Tusener av folk marsjerer nå for å kreve rettferdighet for urfolksbarn og overlevende av folkemordet i det såkalte Canada. Arrangementet for avskaffing av Canada-dagen blir holdt på dagen da landet blei grunnlagt på stjålet urfolksjord i 1867. Dette var starten på skolesystemet der tusener av urfolksbarn blei tatt fra samfunnene sine av den kanadiske staten og religiøse institusjoner for å «drepe indianeren i barnet» i over et århundre. Tusener av urfolksbarn kom ikke tilbake til familiene sine, og er fortsatt forsvunnet.

For de tusener urfolksbarn som blei myrda og forsvant på assimileringsskolene.  

For de som overlevde traumet og brutaliteten.

For de tusener forsvunnede og myrda urfolkskvinner og -jenter.

For tusener som døde eller overlevde i fosterhjem.

For dusinvis av samfunn uten drikkevann.

For kapitalistisk plyndring av territoriet. 

Vi sier:

Avskaff Canada-dagen

Få dem hjem

Jorda tilbake

Ingen tilgivelse, ingen glemsel

Referanser: 

Women’s Coordinating Committee for a Free Wallmapu [Toronto]

RedPowerMedia

VG: Mistenkelige kirkebranner etter sjokkfunn i urfolksområder i Canada