1

Chile: Ny grunnlov tjener den gamle staten

Bilde: Demonstranter konfronterer politiet 4. juli 2021, unders demonstrasjonen mot den nye grunnlovsforsamlinga. Foto: Esteban Félix 

4. juli var det en demonstrasjon i Santiago mot innvielsen av den konstituerende forsamlinga som skal utarbeide en ny grunnlov. Demonstrantene ser at dette bare er et forsøk på å stoppe de store protestene som brøyt ut i oktober 2019, og de ser at heile det gamle systemet med undertrykking og ubytting må vekk.  

Væpna politi hadde satt opp barrikader utenfor bygninga der seremonien blei holdt, og de brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene som prøvde å forsere barrikadene. 

Demonstrantene krevde umiddelbar løslatelse av alle politiske fanger fra protestene. Bare i fjor blei det arrestert 2.500 under demonstrasjonene og mange er fortsatt i fengsel. 

Organisasjonen for frihet til politiske fanger peker på at fredsavtalen, som blei undertegna 15. november 2019, gjaldt «blod, mord, lemlestelse, voldtekt og fengsling av utallige kamerater, noe som gjør det enda mer forkastelig, en pakt som er lagd av den samme partipolitiske eliten som er ansvarlig for å videreføre elendighet, overgrep og urettferdighet». 

Og at den samme eliten i de påfølgende månedene signerte ei pakke med lover, som en lov mot plyndring for å kriminalisere fattige og sultne mennesker, og lov mot tildekking av ansiktet og mot å sette opp barrikader. 

Dette peker ikke mot løslatelse for de fengsla kameratene, men heller mot mer undertrykking og fengsling. Denne prosessen har åpenbart som mål å dempe konflikten og demobilisere kreftene som kjemper på gata, og møter ikke organisasjonens mål om frigjøring av politiske fanger og reell omveltning av samfunnet; “Vårt opprør passer ikke i deres stemmesedler”.

Forsamlinga består av 37 medlemmer fra høyreorienterte partier, 101 fra såkalte «venstreorienterte partier» og 17 urfolk. 78 er menn og 77 kvinner. I tillegg er presidenten for den konstitusjonelle kommisjonen kvinne, lærer og mapuche. Dette såkalte flertallet blir av den gamle staten framstilt som redninga for den sosiale og politiske krisa. 

Avisa El Pueblo forklarer at forsamlinga er en del av den byråkratiske veien til herskerklassene og systemet med undertrykking og utbytting, og også som livredder for den ultrareaksjonære Piñera og regjeringa hans. De ber det chilenske folket om å ikke glemme at den nåværende kampanjen har sin opprinnelse i den falske ‘avtalen for sosial fred og ny grunnlov’, som 15. november 2019 besegla pakten mellom fraksjonene til storborgerskapet i landet, og med det klarte å redde Piñera og regjeringa. 

De skriver at uansett hva du stemmer vil det være en seier for Piñeras regjering, som blir anerkjent for å ha gitt ei juridisk og institusjonell løsning på den politiske krisa i den gamle staten. Uansett utfall vil ikke regjeringa falle som følge av det, den vil komme sterkere ut. Folkets protester, folkets vei, må styrkes. De oppfordrer til å boikotte folkeavstemninga og kvitte seg med illusjonen om at den ønska forandringa kan oppnås uten å knuse gamle staten med makt og revolusjonær vold. 

Referanse:

A Nova Democracia: Chile: Combative protesters delay inauguration of new far-fetched Constituent Assembly