1

Sør-Afrika: 70 drept i voldsomme opptøyer

Forskjellige medier melder at mer enn 70 folk er drept i protester og opptøyer i republikken Sør-Afrika. Protestene retter seg mot økonomisk og sosial nød, økte priser og arbeidsledighet, men ble utløst av reaksjonene på fengslingen av Jacob Zuma.

Tidligere president Jacob Zuma ble nylig dømt til fengsel for å ha vist “forakt for retten” da han ikke møtte til rettssak vedrørende korrupsjonsanklager mot ham. I kjølvannet har det brutt ut enorme protester og opptøyer i landet, som nå berører hele landet og samfunnet.

Kjøpesentre er raidet i flere byer, i det som regnes som Afrikas rikeste land men hvor store deler av massene lever i dyp fattigdom og nød. Koronarestriksjonene har vært ekstreme i Sør-Afrika, hvor fattigfolk har vært tvunget til å holde seg hjemme i ukesvis av gangen, og hundretusener lever på sultegrensa.

Politiet har angrepet massene brutalt, og en rekke mennesker er drept i sammenstøtene. Flere medier melder per 14. juli om minst 72 drepte. Mer enn 1300 folk er offisielt arrestert ifølge The Guardian. President Cyril Ramaphosa kaller dette de verste opptøyene siden Apartheid-regimet formelt ble avskaffet.

Det sosialdemokratiske ANC-partiet til Mandela, som både Zuma og Ramaphosa tilhører, har styrt landet siden den gang, og de breie folkemassene er dypt skuffet over korrupsjonen i partiet og at massenes krav og behov slett ikke er blitt oppfylt. Landet er en halvkoloni, dominert særlig av britisk og US-amerikansk imperialisme, holdt nede i underutvikling og preget av enorm ulikhet og omfattende utbytting og undertrykking.

I 1994 ble apartheid, altså den formelle institusjonaliserte rasismen, avskaffet i Sør-Afrika, etter mer enn ti års forhandlinger, som først ble initiert av apartheid-statens etterretningstjeneste. Det ble innført et flerparti-system og parlamentariske valg, hvor partiet ANC siden har dominert fullstendig, med over to tredels flertall. Økonomien er fortsatt hovedsakelig dominert av utenlandsk kapital, særlig fra Storbritannia og USA, samt andre imperialister som Tyskland, og av rike hvite kapitalister. En stor andel av massene lever i dyp fattigdom. Situasjonen understreker at folket ikke kan forhandle seg til frigjøring, og at massene vil reise seg igjen og igjen.

Referanser
South Africa Zuma riots: Deadly unrest rages across country
South Africa: more than 70 dead as unrest linked to Zuma jailing intensifies
More than 70 killed in South Africa protests after former leader Jacob Zuma is jailed
South Africa riots: What’s happening and why?
South Africa unrest hits farming, threatens food supply
Deadly Riots Cast Pall Over South Africa’s Economic Recovery