1

Etiopia: Myndighetene desperate etter tilbakeslag

Etiopias statsminister Abiy Ahmed ber nå alle stridsdyktige sivile om å slutte seg til de væpna styrkene i krigen deres mot de tidligere regionale myndighetene i Tigray, en krig som er spredd seg og som nå raser i flere regioner.

Etiopia er Afrikas nest mest folkerike land, og dets moderne historie er preget av krig, hvor særlig rivaliseringen mellom USA-imperialismen og Sovjetimperialismen har kommet til uttrykk. Abiy Ahmed fikk Nobels fredspris i Norge i 2019 for sin økonomisk motiverte tilnærmelse til nabolandet Eritrea.

I kulissene for borgerkrigen spøker også en stor konflikt mellom Etiopia og nabolandene Egypt og Sudan, over Etiopias enorme oppdemming av Nilen, som skal forsørge landet med vannkraft. Egypt har truet med krig om demningen får konsekvenser for Egypts vannforsyning i Nilen. Selv små endringer i disse kan få katastrofale følger for Egypt og landets befolkning, som er svært avhengig av Nilen.

Erklæringen om at sivile bør verve seg kommer to måneder etter at staten erklærte ensidig våpenhvile overfor Tigray-fronten de kriger mot i Nord-Etiopia. Hele landsdelen er nå herjet av krig siden forrige november da Abiy Ahmed sendte hæren inn for å avsette Tigray-regionens lokale myndigheter som var i hendene til Tigray People’s Liberation Front (TPLF), som tidligere dominerte Abiy Ahmeds eget parti og hele Eritrea gjennom nesten tre tiår.

Fredsprisvinneren hevdet angrepet var motivert av TPLF-angrep på hæren, og nå sier FN at 400 000 mennesker står på randen av sult, som følge av krigen. Myndighetene lovet en rask slutt på krigen, men i juni slo TPLF kraftfullt tilbake og gjenerobret regionshovedstaden Mekele og drev den etiopiske hæren til retrett, og nå rykker de fram i naboregionene Afar og Amhara.

USA, Russland, Kina og de europeiske imperialistiske stormaktene er alle tilstede i Etiopia, og konkurransen dem imellom har nøret opp under kampene i landet.

For å forstå mer om krigene i Afrika, les “Some Notes on War in Africa” fra Communist International.

Referanser

Ethiopia PM Abiy urges civilians to join armed forces as war rages

Washington Must Act Now to Save Grand Ethiopian Renaissance Dam Negotiations Among Egypt, Ethiopia, and Sudan

Some Notes on War in Africa