1

Ecuador: Kamp mot gruvedrift

I La Merced de Buenos Aires, i provinsen Imbabura, kjemper fattige bønder for å beskytte miljøet og jorda si mot forurensning fra det imperialistiske gruveselskapet Hanrine, et datterselskap av australske Hancock Prospecting. Under beskyttelse av politiet og væpna styrker utarmer selskapet jorda og naturressursene i området. Dette skjer rett foran øynene på den gamle statens myndigheter, som beskytter de økonomiske interessene til de få, og ikke til folket som kjemper en rettferdig kamp. 

https://www.facebook.com/colectivopopularEc/videos/992901841284029/?t=1

Frente de Defensa de Luchas del Pueblo (FDLP-EC) følger kampen og har flere nylige oppdateringer. De har blant annet lagt ut denne videoen som viser bilder fra motstanden. Teksten i videoen beskriver kampen bøndene og folket må kjempe mot det imperialistiske gruveselskapet og den gamle staten. Samt at det er rett å gjøre opprør, her og nå. Sangen, A desalambrar, er skrevet av den kjente uruguayanske aktivisten og visesangeren Daniel Viglietti i 1969. Den handler om kampen for retten til jorda en arbeider på, og teksten er fremdeles like aktuell. En norsk oversettelse kan høres her, framført av Lars Klevstrand: Riv ned gjerdene. Den finnes også i en nyere versjon med Ohnesorg der scena er flytta fra landsbygda og til byen, mens det overordna temaet fremdeles er det samme, folkets rettferdige kamp mot utbytterne: Riv ned sperrene

FDLP-EC har også lagt ut denne kraftfulle appellen:

Militæret, politiet, den gamle statens myndigheter og gruveselskapet er inntrengere i Merced de Buenos Aires – ikke noe vann til noen av dem!

Dette er fiendene til de fattige bøndene, til vanlige folk, til jorda, til vannet og til livet. Hvis de nærmer seg gården eller huset ditt, ikke gi dem støtte. Ikke la dem slå leir på jorda di. Hvis du har en matbutikk, ikke selg til dem. Hvis de er sultne, ikke gi dem en brødskalk. Hvis de er tørste, ikke gi dem et glass vann. Hvis de vil ha deg til å samarbeide, be dem dra til helvete!

Vis dem din forakt og ditt dype klassehat!

Referanser

VIDEO COLECTIVO POPULAR: Comuneros de Buenos Aires resisten ante minera #Hanrine

SENDA LUMINOSA;REBELARSE ES JUSTO BUENOS AIRES!