1

Urfolksprotester mot norsk imperialisme i Latin-Amerika

Den siste uka har det i Oslo vært to demonstrasjon mot statlige norske selskap, Statkraft og  Equinor, som driver rovdrift på naturressursene i mapuche-folkets territorier og driver rovdrift på arbeidskrafta til arbeidere i Chile og Argentina. 

26. august demonstrerte Extinction Rebellion og de tyske miljøaktivistene Ende Gelände  ved Equinors kontor på Fornebu. De har ligget i telt ved kontoret i flere dager og tidlig på morgenen tok aktivister seg opp på taket og hengt opp et 7 x 20 m stort banner med teksten “Fracking 1 kills! Out of Vaca Muerta now!” 

Banneret viser til Equinors virksomhet på mapuchenes områder i Vaca Muerta i Argentina. Tre aktivister er pågrepet, men organisasjonene planleggere videre protester og de varsler også aksjoner i Argentina. 

Extinction Rebellion skriver: 
“Siden 2017 har Equinor drevet med fracking i urfolksområder i Argentina, i Vaca Muerta. Lokalbefolkningen har blitt fordrevet av myndighetene med tungt bevæpnet politi… De opplever langt flere tilfeller av kreft og leukemi og kan ikke drikke vannet i området lenger… Ville vi akseptert at Equinor skulle drive med fracking i Norge og ødelagt drikkevannet vårt? Nei, selvfølgelig ikke, og det er også grunnen til at fracking er forbudt i store deler av Europa. Hvorfor skal vi da akseptere at vårt statseide selskap skal drive med fracking i urfolksområde i det globale sør?”

Urfolksaktivister er også tilstede på demonstrasjonen, og RAPMO skriver at Equinor ødelegger naturen, livet og helsa til 500.000 mapuche i Neuquén Argentina. 

20. august var det en demonstrasjon mot Statkraft til støtte for chilenske arbeidere og fagforeninger som kjemper mot innføringa av ei ny skiftsordning som skal øke bedriftens fortjeneste på bekostning av arbeidernes livskvalitet. Flere organisasjoner deltok på markeringa som blei holdt utenfor utenriksdepartementet. Demonstrantene hadde med mapucheflagget og bannere med teksten “Mapuchenes territorium uten norsk Statkraft” og “Statkraft, Chilean workers are not disposable”, og det blei ropt slagord som “El pueblo unido jamás será vencido”, “Leve mapuchefolket” og “Nei til Statkraft på mapucheterritoriet”

Les mer: 

Referanser:

RAPMO

Extinction Rebellion Norway