1

Markeringer: Rettferdighet for Obiora og Osmanovic!

Tirsdag 7. september er det 15 år siden politiet i Trondheim drepte Eugene Obiora med et ulovlig halsgrep. Store protester satte stort press på politiet, men den dag i dag arbeider hovedmannen ved samme politikammer. Ingen ble straffet for drapet på den ubevæpna Obiora.

Lørdag 28. august, for litt over en uke siden, ble Mirza Osmanovic skutt med flere skudd midt i Sarpsborg, omtrent kl. 8 om morgenen. Politiet brukte maskinpistol, og bilder antyder at Osmanovic var ubevæpnet da de dødbringende skuddene falt. Osmanovic var rom, og han hadde slitt lenge med psykisk sykdom.

Tirsdag 22. september i fjor, altså for snart 1 år siden, ble Tor Henning Dalen skutt og drept av politiet. Også han hadde slitt psykisk over lengre tid, og det var først og fremst med tanke på å hjelpe han at politiet ble tilkalt. Heller ikke han var i besittelse av skytevåpen, men politiet valgte likevel å løsne skudd.

Igjen og igjen ser vi at politiets dødbringende vold rammer fattige og syke mennesker, og at folk med utenlandsk bakgrunn, med mørk hud eller folk som tilhører minoriteter, er uhyre overrepresentert blant de som skytes. En familievenn av Osmanovic reiste et brutalt paradoks, da han spurte hvorfor Osmanovic måtte skytes med flere skudd, men at naziterroristen Breivik kunne pågripes i fred og ro. 

I morgen blir det markeringer i flere byer mot politivold og rasisme. Mange organisasjoner, miljøer og enkeltpersoner vil møte opp. Et særskilt fokus rettes mot Obiora og Osmanovic, men andre ofre for politiets vold må også nevnes. For eksempel Dalen som ble drept i Bolkesjø i Telemark, hvis enke har krevd rettferdighet for. Og også den somaliske kvinnen som i 2015 ble skutt i magen og lysken på Grønland i Oslo, da disse mente hun var livsfarlig bevæpnet med en tomatkniv.

Politiets vold, de skadde og drepte, er resultat av systemiske problemer. Det er en systematikk i hvem som rammes, og hvem som slipper unna. Det er en systematikk i at politifolk som dreper aldri dømmes, og ikke engang suspenderes. Dermed må anklagen både rettes mot de enkelte politifolka, som forhåpentligvis vil bli holdt ansvarlig i framtida, og mot hele politietaten og staten.

Vi oppfordrer våre lesere til å delta på markeringene i morgen. Les mer her:

Les mer om politivold og ofre for denne her:

Referanser

Spesialenheten finner ingen grunn til å straffe politiet

Slik forklarer politiet hvorfor de skjøt kvinne (39) på 1,5 meters hold på Grønland

Obiora-saken i Trondheim – Alle artikler – NRK

Bolkesjø: Politiet henlegger nok et politidrap – Tjen Folket Media