1

Mali: Store protester mot fransk imperialisme

I september har titusenvis av masser i Mali protestert mot fransk imperialisme i Malis hovedstad Bamako. Det reises brede krav om at Frankrike må forlate landet og avslutte sin militære intervensjon.

Frankrike er Malis gamle kolonimakt, og et illustrerende bilde på forholdet mellom landene er at Frankrike, som ikke har gullgruver på eget land, har en av verdens største gullreserver, mens Mali, som er en av verdens største produsenter av gull (nummer 13), ikke har egne gullreserver. Mali er fortsatt under fransk innflytelse.

Dagens militærjunta i Mali forsøker derimot å spille Russland opp mot Frankrike, og har inngått nye avtaler med Russland og den russiske “Wagner-gruppen”. Disse er tungt inne både militært og politisk i Mali og hele Sahel-regionen, hvor de deltar i den imperialistiske rivaliseringen med særlig Frankrike, USA og Kina. 

Fransk og vestlig media fremstiller protestene mot Frankrike som prorussiske og “pro-hæren”. Det er Malis militære styrker som styrer landet direkte, etter et militærkupp i fjor, og enda mer etter at de arresterte flere sivile politikere i år.

Massene som protesterer kaller Frankrike terrorister og folkemordere, og retter anklagende pekefingre mot Frankrikes bruk av leiesoldater, mot den franske fremmedlegionen og mot franske droneangrep. Frankrike hevder offisielt at de er i landet for å “bekjempe islamistisk terror”.

Forøvrig skjer den politiske kampen innad i Malis komprador- og byråkrat-borgerskap på liv og død, med arrestasjoner, kupp og kuppforsøk, og attentater. Bak kampene innad i Malis herskerklasse står de forskjellige rivaliserende imperialistene, men også de særgene økonomiske interessene til forskjellige fraksjoner og familier av lokale storborgere.

Bilde: Protesterer med plakater som sier “Frankrike er en terrorist-stat (med leiesoldater og droner)” og “Stopp de franske folkemordet mot Mali”.
De siste årene har det vært mange demonstrasjoner og opptøyer mot fransk og vestlig imperialisme i Mali.

Les mer:

Referanser

Mali: Thousands denounce France at pro-army rally

Talk of Wagner mercenary deal shines light on Mali power politics

Russia and France at odds over Mali security situation

You’ve abandoned us, Mali tells Macron after turning to Russia

Demonstration Alert – U.S. Embassy, Bamako, Mali – September 2, 2021

Mali’s interim govt slams police protest that liberated special-forces commander

Macron “Threatens” To Withdraw French Troops From Mali

The French colonial designs in Mali | Conflict

Gold Reserves – Countries – List

Gold Production by Country | Gold Production | Goldhub