1

Oslo: Drapsforsøk kan ha hatt rasistisk motiv

Bilde: Blokkbebyggelse på Trosterud, bilde av Kjetil Ree © 2014 Kjetil Ree.

En 19 år gammel ungdom ble, sammen med en venn, skutt på Trosterud i Oslo på kvelden 25. august, og de forteller Dagbladet at gjerningsmannen ropte “jævla svartinger” før han skjøt på dem med pistol.

Den unge arbeideren er murerlærling, ble skutt i magen, og er siden blitt operert fire ganger. Han er intervjuet av Dagbladet, og forteller til avisen at han satt med to venner og spilte mobilspill sent på kvelden, like ved blokka der han bodde på Trosterud, da mordforsøket fant sted.

Trosterud er et arbeiderstrøk i Groruddalen i Oslo. 19-åringen forteller til Dagbladet at han kjente igjen mannen som skjøt, og forteller at han så vidt klarte å flykte inn i en boligblokk etter å ha blitt truffet i magen av skuddene. Mannen som skjøt er fortsatt på frifot, tross en detaljert beskrivelse av ham fra de skutte.

Avisen spør offeret om han har “vært innblandet i noen form for kriminalitet”, og man kan spørre seg om en hvit ungdom ville fått samme spørsmål om vedkommende var blitt skutt ned utenfor blokka si. Man kan også stille undrende spørsmål om hvorfor saken ikke har fått mer oppmerksomhet enn den har til nå.

19-åringen sier til Dagbladet at livet er satt på vent og at han ikke er i tvil om at det var “ren rasisme og ikke noe annet” som motiverte mordforsøket.

Dagbladet skriver også:

“Etter at Dagbladet møtte 19-åringen har han blitt avhørt av politiet. I avhøret ga han en detaljert beskrivelse av en mann med nordisk utseende. 19-åringen forteller at han pekte ut en person på en fotokonfrontasjon. Han ble løslatt dagen etter.”

Politiet sier at saken er “komplisert” og at den utpekte mannen er formelt siktet, men at saken mot ham er svekket. De hevder også at de er ukjent med at motivet kan ha vært rasisme.

Referanse

19-åring skutt i Oslo – Offer (19): – Skutt fordi jeg er brun