1

Finland: Ingen fred for fascistene!

25. september protesterte over 100 mennesker i Helsinki mot ei fascistiske samling, ved å delta i en «ingen er igjen»-demonstrasjon, som endte med tale- og musikkopptredener. En antifascistisk kontingent på rundt 40 mennesker blei mobilisert for å protestere mot den fascistiske samlinga. Troppene gjorde sin posisjon klar ved å rope slagord som «Ingen nazister til Helsinki!», «Ingen fred for fascistene!» og «Død for fascisme, frihet for folket!»

En marxistisk kontingent med flagg med hammer og sigd gikk sammen med den mest aktive delen av troppene i frontlinja, og heiste det røde flagget høyt i det antifascistiske slaget. Antifascistiske krefter knuste nok ei gang den finske imperialismens drøm om fred for fascistiske samlinger. I stedet for å følge med på sine egne taler, blei en betydelig andel av fascistene tvunget til å fokusere på protestene, noe som kan ses i flere av videoopptaka deres. Og demonstrasjonen lyktes i å overdøve fascistene.

Politiets taktikk var å avstå fra vold, men det blei truet med arrestasjoner, i tråd med forrige måneds avgjørelse fra tingretten i Helsinki, som slo fast at fascister må garanteres alle friheter og gripe sterkt inn i motstandernes aktiviteter.

Dagen var en klar politisk og moralsk seier for antifascistene.

Troppene samla i protest som med høye rop og andre lydforstyrrelser.
Troppene ropte sine slagord til det siste.
Rapportering av Matias Turkkila, sjefredaktør for den sentrale finske pressen. Bildet viser den fascistiske journalisten Harri Aurema som prøver å intervjue marxister, som svarer på spørsmåla hans ved å fortsette å rope slagorda sine.

Referanse

Punalippu: “Ei rauhaa fasisteille!” Joukot vastustivat päättävästi fasismia Helsingissä 25.9.