1

Polen: Nye protester mot abortforbudet

Protestene mot den strenge abortloven som blei innført i Polen i 2020, har nylig blussa opp etter at 30 år gamle Izabela døde fordi legene nekta å fjerne fosteret hennes. Abort er nå kun tillatt ved voldtekt, incest eller når graviditeten truer en mors helse eller liv. I praksis fungerer loven så og si som et totalforbud.

1. november deltok titusener i demonstrasjoner i 70 polske byer etter at ei 30 år gammel kvinne døde på grunn av den nya abortloven som blei innført i 2020. I Warszawa marsjerte flere tusen fra grunnlovsdomstolen, der loven ble vedtatt, til helsedepartementet. Det var også en stor demonstrasjon ved kontoret til regjeringspartiet Lov og rettferdighet

(PiS) i Gdansk. 

Izabela døde 22. september, men omstendighetene rundt dødsfallet er ikke gjort kjent før nå nylig. Hun var 22 uker på vei da hun blei innlagt på sykehuset i Pszczyna, en liten by i Sør-Polen. I ei melding til mora skreiv Izabela: «Babyen veier 485 gram. Enn så lenge, takket være abortloven, må jeg ligge og vente. Det er ingenting de kan gjøre. De skal vente til den dør eller noe skjer. Jeg er redd det er blodforgiftning.» 

Sykehuset sier avgjørelsene deres var basert på bekymring for helsen til moren og fosteret, mens familiens advokat hevder at legene ikke utførte abort på Izabela til tross for at fostervannet var borte og hun var alvorlig syk. i tillegg til at de skjerpa restriksjonene fikk legene til å vente for lenge med å gjøre noe, at de venta på at fosteret skulle dø fordi de frykta konsekvenser av å avslutte svangerskapet.

Mer om abortforbudet:

Referanser

BBC: Polish abortion law protests over woman’s hospital death

NRK: Titusener demonstrerte mot polsk abortlov