1

Ecuador: Folkemord på fanger i fengslene

Minst 68 fanger er døde i eit nytt fengselsopprør i byen Guayaquil 13. november. I september blei 119 fanger drept i det samme fengselet. Totalt har nesten 300 fanger mista livet i fengsla i Ecuador. 

NRK skriver at drapa skyldes overfylte fengsler, dårlige sikkerhetsrutiner og maktkamper mellom rivaliserende bander. Den ecuadorianske presidenten Guillermo Lasso har erklært unntakstilstand i 60 dager og det er satt inn 3600 politi og soldater for å stoppe fengselsopprøret. 

Frente de Defensa de Luchas del Pueblo (FDLP) skriver at det kanskje kan virke som regjeringa ikke har kapasitet til å kontrollere volden i landets fengsler, at de væpna styrkene og politiet er udugelige og ikke kan nøytralisere de voldelige lederne av de forskjellige gjengene, men at dette ikke er sannheten. Media gir inntrykk av at dusinvis dør i hver blodbølge. Ei uke før det siste opprøret blei tre fanger drept, men det var ikke en relevant nyhet. Nå når det var 68 rapporterer media om det. Jo flere døde, jo bedre nyhet, og det genererer et “ønske” blant befolkninga om at de skal drepe hverandre. 

Bilde: En ambulanse på vei inn i fengselet i 13. november

FDLP tar også opp at mens fengsla er i unntakstilstand, med kontroll av politiet og de væpna styrkene, og med militærartilleri, stridsvogner og droner ved inngangen til fengsla, får fangene likevel inn macheter, pistoler, rifler, granater, dynamitt og ammunisjon. Våpnene kommer inn nettopp for at de kriminelle gjengene skal ødelegge seg sjøl med den følge at ikke bare militante i forskjellige organisasjoner blir massakrert, men også fanger som soner straffer for forbrytelser som ikke er vold eller assosiert med narkotika, for eksempel brudd på trafikkregler eller manglende underholdsbidrag. Siden regimet ikke kan løse de strukturelle årsakene som fører til vold og kriminalitet, blir løsninga folkemord på fanger, mennesker som soner straff og hvis liv staten er ansvarlig for.

Referanser

Frente de Defensa de Luchas del Pueblo: ALTO AL GENOCIDIO DE PRESOS

NRK: Nytt fangeopprør i Ecuador