1

Partnerdrap og kamp mot vold mot kvinner

En nylig oppdatert oversikt over partnerdrap i Norge viser at siden 2000 er 158 kvinner og 19 menn registrert drept av en partner eller tidligere partner, og gjennomsnittlig fengselsstraff er 13,4 år.

Annen statistikk viser at partnerdrap utgjør en fjerdedel av alle drap i Norge. Og i tre av fire tilfeller har gjerningsperson og offer har vært i kontakt med politi, helsevesen og hjelpeapparat før drapet. Det var registrert drapstrusler i tre av ti partnerdrap. 

Kampkomiteen skriver at det farligste stedet å oppholde seg for ei kvinne, statistisk sett, er i hennes eget hjem, og at rundt 50.000 kvinner blir drept hvert år av partneren, eksen eller andre i familien. Hvert år blir i gjennomsnitt 8 kvinner drept av partneren sin. En av tre har prøvd å få hjelp av politiet og hvert år dør ei kvinne mens hun venter på at politiet skal risikovurdere saken hennes. 

Kampkomiteen mobiliserer til markering av den internasjonale dagen for solidaritet og kamp mot vold mot kvinner 25. november. De skriver at svaret på kvinneundertrykking verken er reformer fra oven eller mer politi, noe som ikke løser de grunnleggende problema i et patriarkalsk klassesamfunn. Løsninga ligger i kamp og motstand, i at kvinner organiserer seg til en mektig kraft mot hele det syke systemet, ikke bare mot de verste symptomene.

Oslo:
– “Stopp drap av kvinner”, kl. 17.30 ved Stortinget.
– Internasjonalistisk lysmarkering kl. 19.00 ved antinazi-monumentet på Jernbanetorget.
Bergen: kl. 17.30 på Biblioteksplassen. 
Trondheim: kl. 17 ved 22. juli-monumentet i Tordenskjoldsparken.
Kristiansand: kl. 17 ved Slottet (Markens gate / Tordenskjolds gate).

Referanser 
Kampkomiteen: Marker 25. november!
VG: Partnerdrapene 2000-2021
Taushet tar liv: 1 av 4 drap i Norge er partnerdrap