1

Storbritannia: Politiet dekker over drap på kvinne

I slutten av september blei den 43 år gamle politimannen som voldtok og drepte Sarah Everard dømt til livsvarig fengsel i London. Ved slutten av sin tjeneste, om kvelden 3. mars 2021, i Sør-London, tvang politimannen Couzens henne til å sette seg inn i bilen med håndjern på, under påskudd av å måtte arrestere henne for brudd på koronarestriksjoner. 

Dem Volke dienen omtaler saken og de skriver at dette er nok et eksempel på vilkårligheten som går hånd i hånd med å identifisere såkalte korona-brudd i Storbritannia. Disse brukes til alt annet enn å beskytte folket. Couzens tok henne til en skog i Kent, voldtok henne og til slutt kvalte henne med politibeltet sitt og satte fyr på liket.

Det viste seg at politimannen hadde hatt kallenavnet «voldtektsmannen» blant sine kolleger i årevis, og var kjent for «rusmisbruk, ekstrem pornografi og lignende lovbrudd». I en WhatsApp-gruppe delte han tanken om hvor morsomt det var at en politimann bare kunne voldta og drepe ei kvinne. Dette blei bare sett på som vanlig småprat blant kolleger. I tillegg hadde han seks år tidligere blotta seg offentlig, og gjorde det igjen på en gatekjøkken bare noen dager før drapet. Hendelsen blei anmeldt, men ingenting skjedde.

En dag etter at Sahra Everard blei identifisert, ei uke etter forsvinningen blei det holdt  minnemarkering. Igjen brukte politiet påskuddet om manglende overholdelse av koronarestriksjoner. De angrep og arresterte flere kvinner. Hendelsene utløste nasjonalt raseri og en oppheta debatt om vold mot kvinner og et «strukturelt sexismeproblem» i den britiske politistyrken. Tusenvis av kvinner delte sine erfaringer med trusler og overgrep i offentlige rom og på Internett. Regjeringas svar var mer nattlige politikontroller!

Noen av de mer radikale småborgerlige kvinnene etterlyste faktisk nattforbud for menn. Denne ideen om at alle menn er griser går mot enhver grunnleggende feministisk forståelse av at kvinner og menn er like bortsett fra noen fysiske forskjeller. I stedet bekrefter den den patriarkalske ideen om at kvinner er mindreverdige, sårbare vesener som ikke kan forsvare seg sjøl og derfor er den eneste løsninga å skille dem fra mannssvina. Og bør disse portforbudene håndheves av politi med kallenavn som «voldtektsmannen»? 

Dem Volke dienen avslutter med at dette kravet viderefører akkurat det som systemet hamres inn i oss, og derfor vil vi ikke løse problemet med patriarkalsk vold innenfor systemet, som må knuses. Derfor er det viktig at kvinner begynner å kjempe på den 25. november, dagen mot vold mot kvinner.

I Norge arrangeres det demonstrasjoner 25. november i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. Les mer om markeringene her:

Referanse

Dem Volke dienen: Vereinigtes Königreich: Polizei deckt Mord an Frau