1

Markeringer 25. november i flere land

25. november er den internasjonale dagen for solidaritet og kamp mot vold mot kvinner. Her er rapporter, bilder og videoer fra markeringer av dagen i flere land.

Mexico

Sol Rojo skriver at innenfor ramma av den internasjonale dagen mot vold mot kvinner, har millioner tatt til gatene i forskjellige byer i verden og fordømt patriarkalsk politikk som utøver fysisk og følelsesmessig vold mot kvinner, spesielt fordømmer vold i hjemmet og drap på kvinner. Kvinneorganisasjoner har hedra Mirabal-søstrene som blei arrestert, steina,  torturert og drept av diktaturet til Rafael Trujillo i Den dominikanske republikk. De tok stilling for arbeiderklassen og mot kolonialismen, og dagen de blei drept, 25. november, er derfor en dag ikke bare for å fordømme vold mot kvinner, men også for å stå på arbeiderklassens side, mot undertrykkelse og imperialisme. I Mexico og Tyrkia, to land der det er spesielt farlig på grunn av svært mye vold mot kvinner, har kvinnemarsjene i Mexico City og Istanbul blitt møtt med represjon fra staten.  

Tyrkia

Tusenvis tok til gatene i Istanbul. Tidligere i år trakk Tyrkia seg fra en konvensjon som skulle beskytte kvinner mot vold, og det har gitt ekstra aktualitet til årets markering. Marsjen gikk til Taksimplassen der politiet hadde satt opp sperringer og satt inn store styrker. De brukte pepperspray og gummikuler mot demonstrantene som viste stor kampvilje. 

Tyskland

Dem Volke dienen har publisert en video fra de røde kvinnekomiteene i forbindelse med 25. november.

Berlin

Graffiti utført 25. november i Berlin Marzahn.

Berlin Malung-dagen mot vold mot kvinner 2021

Det blei også holdt en stor demonstrasjon i nærheten av Marzahn. 

Berlins demonstrasjonsdag mot vold mot kvinner 2021 1
Berlins demonstrasjonsdag mot vold mot kvinner 2021 2

Hamburg

Det var to demonstrasjoner i Hamburg. Rundt 1000 kvinner, inkludert deler av den tyrkiske og kurdiske kvinnebevegelsen, deltok i den første demonstrasjonen, som gikk gjennom sentrum tidlig på kvelden.

Hamburg_25.November_21_1.jpg

Seinere var det en demonstrasjon i St. Pauli, der rundt 500 kvinner og menn deltok.

Hamburg_25.November_21_2.jpg

Rød kvinnekomité deltok også i demonstrasjonene. I blokka deres blei det holdt militante appeller med megafon, noe som forsterka oppfordringa om en revolusjonær kvinnebevegelse. Store deler av demonstrasjonene blei med på de kraftfulle slagorda. Kvinnene som demonstrerte gikk ut i gatene denne dagen med sinne og hat mot imperialismens og patriarkatets doble undertrykkelse, og viste at de ser på 25. november som sin kampdag.

Hamburg_25.November_21_3.jpg

Bremen

Rød Kvinnekomité holdt en lyndemonstrasjon i et arbeiderområde i Bremen, der de mest utnyttede og undertrykte kvinnene bor.

BremenTagGegenGewaltAnFrauen1

Det blei holdt en militant appell som ble entusiastisk mottatt av massene i nabolaget, som de blant annet uttrykte ved jubel. Appellen avslutta kraftfullt med ordene: 

“Vi kan bare fri oss fra vår utnyttelse og undertrykkelse ved vår egen styrke! Og vi har denne kraften! Vi kvinner utgjør halvparten av menneskeheten og sammen med alle de utnyttede og undertrykte er vi det store flertallet av samfunnet. Men for å utvikle vår styrke, må vi forene oss og organisere oss. Bare på denne måten kan vi sammen med våre klassebrødre knuse den felles kilden til vår undertrykkelse, privat eiendom! Bølge for bølge, slag for slag, mot imperialisme og patriarkat!”

BremenTagGegenGewaltAnFrauen3

Essen

Det blei gjennomført revolusjonære lyndemonstrasjoner i to arbeiderklassebydeler i Essen. Begge fant sted på travle steder. Under demonstrasjonene og etterpå foran et kjøpesenter blei det delt ut flyers som fordømte volden mot kvinner og som blant annet viser at staten med sine lover ikke avskaffer kvinneundertrykkelsen, men heller sementerer den. Og den eneste måten å få slutt på denne elendigheten er å kombinere organiseringen av kvinner og kampen for deres frigjøring med arbeiderklassens og klassebrødres kamp. Noen forbipasserende uttrykte sin solidaritet, stoppa og filma markeringa og delte bilder av flygebladene.

TGGAF 1
TGGAF 3

Freiburg

Graffiti oppført i forbindelse med 25. november i arbeiderområet Weingarten i Freiburg.

Østerrike

I Wien trossa hundrevis av demonstranter i restriksjonene og tok til gatene sammen med en rekke kvinneorganisasjoner. Det høye antallet kvinnedrap som har skjedd i Østerrike i år var et tema som var sterkt i forgrunnen. Markeringa begynte med appeller og kulturinnslag på Richard-Wagner-Platz. Stedet blei valgt til minne om to drepte kvinner. Like i nærheten av torget bodde Fadumo Hirsi, mangeårig aktivist mot vold mot kvinner, inntil hun blei drept 13. september i år sammen med venninna Shukri.

Blant foredragsholderne var Rød Kvinnekomité, som i et internasjonalistisk bidrag trakk fram blant annet den indiske statens pågående militæroffensiven mot den revolusjonære bevegelsen. Militære offensiver av denne typen går hånd i hånd med massiv vold mot kvinner, inkludert massevoldtekt og tvangssterilisering. Også på demonstrasjonen i Linz kunne man se en solidaritetsaksjon med plakater mot den militære offensiven til Modi-regjeringen. Disse handlingene av internasjonal solidaritet viste tydelig at denne dagen handler om en sak som berører kvinner i alle deler av verden. Mange appeller tok opp situasjonen i Østerrike: 28 kvinner er drept til nå i Østerrike i år og 51 overlevde drapsforsøk eller alvorlige voldshandlinger. Mirabal-søstrene, tre ledende motstandsfolk i Den dominikanske republikk, som blei drept 25. november 1960, blei nevnt flere ganger under demonstrasjonene. Opprinnelsen til denne internasjonale politiske dagen går tilbake til erkjennelsen av at vold mot kvinner også er et instrument for undertrykking for å opprettholde den imperialistiske orden.

Demonstrasjonen i Wien blei ledet av ei felles hovedparole og arrangørene var Wiens kvinnesenter, Rød Kvinnekomite og Lilla-Rød-kollektivet, og sammen lagde de en høylytt og kjempende enhet under demonstrasjonen.

Aktivister mobiliserte også til demonstrasjonen ved minnesmerket over Nadine W., som blei drept i mars i år. Nadine blei slått, kvalt og deretter satt fyr på av partneren på arbeidsplassen sin. 

I år var første gang det blei arrangert demonstrasjon på 25. november, noe som er et klart framskritt for den progressive bevegelsen der. Over hundre demonstranter delto. De fleste marsjerte sammen med aktivistene fra Rød Kvinnekomite Linz og Rød-lilla-kollektivet. 

Flere bilder fra demonstrasjonene:

Norge

Referanser
Sol Rojo: Breves iniciando semana
Global News: Turkish police clash with demonstrators as thousands protest violence against women
Dem Volke dienen: Berlin: Aktion zum Tag gegen Gewalt an Frauen
Dem Volke dienen: Hamburg: Demonstrationen am Tag gegen Gewalt gegen Frauen
Dem Volke dienen: Bremen: Kraftvolle Blitzkundgebung zum internationalen Tag gegen Gewalt an Frauen
Dem Volke dienen: Essen: Spontankundgebung am Tag gegen Gewalt gegen Frauen
Dem Volke dienen: Freiburg: Malung anlässlich des Tags gegen Gewalt gegen Frauen
Die Rote Fahne: Bericht: Demonstrationen zum Internationalen Tag gegen Gewalt an Frauen