1

USA forfølger journalisten Assange for å myrde ham

En britisk domstol har besluttet at journalisten Julian Assange skal utleveres til USA. Det er nylig avslørt at CIA har hatt planer om å drepe Assange, og det er konkrete planer om å få ham dømt til 175 års fengsel. Dette fordi han har avslørt krigsforbrytelser og tortur.

Bakgrunnen for forfølgelsen av Assange er at han og hans WikiLeaks avslørte krigsforbrytelser USA gjennomførte i Irak og Afghanistan. 500.000 graderte dokumenter ble publisert, blant annet en video som viser at amerikanske soldater i et helikopter med vilje angrep og drepte Reuters-journalistene Namir Noor-Eldeen (22) and Saeed Chmagh (40).

I samme angrep ble ni andre menn drept, og to barn ble alvorlig såret. Dette er kun noe av det groteske som er avdekket i lekkasjene, som blant annet ble avdekket takket være Chelsea Manning (tidligere kjent som Bradley Manning).

Fra høysikkerhetsfengsel i England til døden i USA

Julian Assange har vært på flukt fra amerikanske myndigheter lenge, og søkte i 2012 tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han ble i sju år. Ecuador trakk da tilbake beskyttelsen, og Assange har siden 2019 sittet arrestert i høysikkerhetsfengselet Belmarsh utenfor London, i påvente av at britisk rettsvesen skal behandle USAs utleveringsbegjæring. USA anklager ham for spionasje, men for alle demokratiske mennesker er det krystallklart at dette er et grotesk angrep på den borgerlig-demokratiske presse- og ytringsfriheten. 

Videre er det også et angrep på de normale folkerettslige forbindelsene mellom forskjellige land. Assange er australsk statsborger, og er ikke tiltalt for å ha utført ulovlige handlinger i USA! Dette er nok et eksempel på at den hegemoniske supermakta USA har sine helt egne spilleregler. Det er absurd å se for seg at et annet land, la oss hypotetisk sett si Russland eller Kina, skulle fått en australsk statsborger utlevert fra Storbritannia.

Dag Idar Tryggestad, leder for Norsk Journalistlag kalte det en trist dag da dommerne dømte Assange til utlevering, og at dette var en feil avgjørelse. Tryggestad kaller saken en trussel mot pressefriheten, og gjør et poeng ut av at dommen ble offentliggjort samme dag som Nobels fredspris ble delt ut til journalister, med begrunnelsen at disse kjempet for fri journalistikk.

I forbindelse med saken har flere vært ute i media og påpekt det skammelige og hyklerske i at statsminister Jonas Gahr Støre har hyllet kritiske journalister i Russland og Filippinene, samtidig som Norges nærmeste allierte utvikler mordet på Julian Assange.

Tryggestad sier at det å avdekke hemmeligheter som er relevante for samfunnsdebatten er kjernen i medienes samfunnsoppdrag, og at dette kan holde makthavere ansvarlig. TFM slutter seg til at dette helt korrekt har vært liberal-demokratiske idealer siden 16-1700-tallet, men vi må konstatere at disse idealene aldri har vært absolutte, og at de undergraves mer og mer på 1900-tallet under imperialismen.

Imperialistene tramper på borgerlige rettigheter

Assange-saken er et skoleeksempel på den reaksjonære utviklingen som undergraver det borgerlige demokratiet, samt på USAs spesielle posisjon som verdens eneste supermakt. Assange-saken er et kvalmende eksempel. Like fullt må vi også understreke at Assange har fått en bedre behandling enn mange andre, fordi han er så kjent og har et stort nettverk av støttespillere. 

Tusenvis av mennesker er myrdet av CIA og atter tusener er kidnappet over hele verden, og blitt ført til såkalte “Black Sites”, hemmelige torturfengsler på amerikanske baser over hele verden, og mange er endt opp på Guantanamo Bay, uten lov og dom. Dette er “business as usual” for USA-imperialismen, uansett hvem som sitter som president. Vi understreker her at det ikke er vår påstand at disse fengslene finnes og at USA-CIA bedriver tortur der, men at dette er offentliggjort i avklassifiserte dokumenter, og slått fast av The Guardian, New York Times og en rekke andre store borgerlige medier. Se referansene til denne saken for eksempler på dette.

Selv USA-imperialismens skjødehunder i Amnesty International har uttalt seg kritisk om europeiske myndigheters bidrag til CIAs torturfengsler. Alle revolusjonære må forstå at imperialistene verken vil eller må følge selv sine egne lover og regler. For imperialistene er journalistikk spionasje og motstandskamp terrorisme, og de borgerlig-demokratiske rettighetene settes systematisk til side i slike tilfeller.

Vårt standpunkt er, tross at vi ikke overraskes, at slike forbrytelser må fordømmes, ikke bare for det forbryterske i deres vesen, men også fordi makthaverne på denne måten bryter sine egne lover, det eneste fikenbladet av “legitimitet” de har å gjemme seg bak. Videre må dette forstås i konteksten av krisa i det borgerlige liberale demokratiet, en del av den allmenne krisa i imperialismen som har vært under utvikling i 100 år.

Referanser

Britisk ankedomstol: Julian Assange kan utleveres til USA

Kommer med klar oppfordring til Støre: – Lukten av hykleri er til å bli fysisk uvel av

Assange kan utleveres til USA, risikerer 175 år i fengsel

The CIA’s Black Sites | The New Yorker

Inside the CIA’s black site torture room

For First Time in Public, a Detainee Describes Torture at CIA Black Sites – The New York Times

CIA ‘black sites’: 6 key things to know about the secret prisons overseas – The Washington Post

European complicity in CIA torture in ‘black sites’ – Amnesty International