1

Syria: Omfattende krigsforbrytelser avslørt

NRK skriver om avsløringer fra New York Times om krigsforbrytelser utført av amerikanske styrker under krigene i Syria og Irak. Også norske styrker har deltatt i operasjonene. En hemmelig gruppe, med navn Talon Anvil fant mål for flyangrep for den yankee-ledede militære koalisjonen.

Mellom 2014 og 2019 beordret gruppen bruken av 112.000 bomber og raketter. Den britiske organisasjonen Airwars skriver at flere enn 14.000 sivile kan være drept av koalisjonen. Ti ganger mer en koalisjonen selv har gått ut med.

Talon Anvil var klar over at flere av målene de pekte ut var sivile, og forsøkte å skjule dette, for eksempel ved å snu vekk kamera under angrepet slik at resultatet ikke ble dokumentert. Analytikere på andre avdelinger som var kritiske ble byttet ut. Angrepene ble kalt “selvforsvarsoperasjoner”, selv om de som pekte ut og utførte angrepene satt trygt på avstand fra krigshandlingene. Dette for å senke kravene til vurdering.

Bjørnar Moxnes fra Rødt tok opp spørsmålet skriftlig med forsvarsministeren, og spurte om hva Norge visste om dette. Forsvarsministeren svarte blant annet at de forventer at koalisjonspartnere etterforsker eventuelle brudd på folkeretten, og at de ikke er informert av koalisjonspartnere om noen slike brudd. 

Serviliteten fra AP/SP-regjeringen overfor USA-imperialismen er slående, men Moxnes vil møte seg selv i døra den dagen hans parti er nødvendig for å sikre AP flertall på Stortinget, noe Rødt har garantert at de vil gjøre – uten noe ultimatum med hensyn til utenrikspolitikken. Forøvrig følger den norske imperialistiske staten og dens regjering sine egne interesser ved å gå i koalisjon med USA. Norsk imperialisme var uhyre skitten lenge før krigene i Syria og Irak, og blant de fremste eksemplene er Norges egne brudd på folkeretten i Libya og Afghanistan.

Referanser

– Soldatene våre er blitt skitnet til under krigene i Syria og Irak. – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Moxnes kan få vippemakt – her er Rødts tre krav – VG

Stiller ikke Afghanistan-ultimatum – NRK Nordland

Moxnes åpner for ulike samarbeidsformer med en rødgrønn regjering | FriFagbevegelse