1

Politiet henger folk ut på nett

NRK skriver at politiet har fått kritikk etter at de la ut et bilde på snapchat av en person som blir tatt blodprøve av etter  ruskjøring. Politiet fjernet bildet etter kritikken, og blir nå etterforsket av spesialenheten for politisaker.

Kritikk fra psykolog

I NRK-artikkelen kritiserer en psykolog politiet. Hun påpeker at personen er i en sårbar posisjon, og stiller spørsmål ved om personen vet at han blir tatt bilde av og at det skal deles på sosiale medier. Og hun sier at det er mye med bildet som gjør at det kan være identifiserbart, som f.eks klær og kroppsfasong. Psykologen påpeker at om hun hadde gjort det samme hadde hun umiddelbart blitt sagt opp og mistet autorisasjonen.

Spesialenheten for politisaker etterforsker nå politiet for tjenestefeil og brudd på taushetsplikten. I den første NRK-saken sier politiet at de skal ta lærdom av det, men at de ikke tror hendelsen var et brudd på taushetsplikten. De forsvarer seg med argumenter om at politiets tilstedeværelse på snapchat er rettet mot yngre sjåfører og at de vil fortelle om konsekvensene ved fartsovertredelser, ruskjøring, uoppmerksomhet og mer.

Ikke første gangen politiet henger folk ut

Psykologen som NRK intervjuet sier at det er flere bilder hun har reagert på tidligere. Dette er ikke første gang politiet har hengt ut folk på svært upassende måter på sine kontoer på sosiale medier, ofte med dårlige spøker som sparker nedover mot de som er hengt ut. Videre har det i mange år blitt sendt programmer på TV i en sjanger importert fra USA, der kamerafolk følger med politiet på jobb. Folk som blir arrestert og tatt for saker blir sendt på TV over hele Norge, og også her er det mulig å kjenne igjen personer selv om de er sladdet. De får heller ingen mulighet til å forsvare seg mot politiets anklager.

Noen eksempler på politiets tidligere uthenginger:

Referanser

Kritiserer UPs Snapchat-bilde: – Krenkende – NRK Vestfold og Telemark

Politiet tar selvkritikk: – Uheldig

Etterforskes for tjenestefeil etter snapchatbilde – Siste nytt – NRK

Kommunikasjonsekspert om Twitter-kritikk til politiet: – Sure kjerringer og gretne gubber må for all del ikke få gjennomslag

Politiet beklager twitter-melding