1

Brasil: Bønder jager politiet

Publisert av A Nova Democracia 12.01.2022.


Brasil: Bønder fra Zé Maria do Tomé-leiren jaget ut det føderale politiet

Den 10. oktober jaget bønder to føderale politiagenter ut av leiren Zé Maria do Tomé, i Ceará. Betjentene gikk i sivile klær (uten identifikasjon) og med en umerket bil og de styrte en drone som fløy over bondelandsbyen, som ligger i Chapada Apodi i Limoeiro kommune, nord i Ceará (CE). Rundt 120 familier bor på stedet og kjemper mot utkastelsen. Bøndene utviste politiet som kom med trusler, og til og med avfyrte skudd. Under bøndenes aksjon ble dronen, med det føderale politiets initialer på, beslaglagt.

Bilde: Delstaten Ceará, nordøst i Brasil.

Droneflyvningen vakte mistanke hos bøndene. Uten å vite at det var en politiprovokasjon med sikte på å kartlegge leiren, for å undertrykke kampen om jorda, dro arbeiderne til stedet og avhørte politimennene som svarte med å skyte. I følge rapportene fra bøndene selv gikk de til kjøretøyet (en svart pickup) der politiet satt. Betjenten som satt på passasjersiden spurte bøndene: «Vil du ha en kule?» og avfyrte en 9 mm.

Bøndene lot seg ikke skremme og kastet offensivt steiner mot bilen. De hevet også machetene sine mot de føderale politibetjentene. De sivilkledde betjentene stakk av med bilen i full fart. Da de rømte begikk de en annen forbrytelse med å kjøre ned en motorsyklist. 

Beboere hevder at dronen fløy over området for å samle informasjon om leiren. En utkastelsesordre hadde blitt gitt til fordel for National Department of Works Against Drought (Dnocs).

Med betydelig støtte og finansiering fra den gamle staten utviklet Dnocs et prosjekt for å bygge en vanningssone for å oppmuntre til såkalt «agribusiness», en ny forkledning av latifundioen, som opererer innen frukt, jordbruk og kornproduksjon.

I løpet av denne prosessen ble minst 80 familiers hjem ekspropriert, blant dem var bonden Zé Maria do Tomé, som i dag er navnet på leiren. På 2000-tallet ble kampen mot gjennomføringen av prosjektet intensivert. Rundt vanningssonen er det nasjonale og internasjonale selskaper som retter produksjonen mot eksport.

I følge data fra Dnocs er for tiden rundt 4 tusen hektar invadert av store godseiere. Bare tre selskaper: Frutacor, Bananas do Nordeste S/A. (Banesa), Del Monte Fresh Produce utgjør mer enn 1800 hektar land som pleide å være hjemmet og kilden til arbeid for hundrevis av bønder.

Drapet på Zé Maria

Den 20. april i 2010 ble bonden Ze Maria myrdet i sitt hjem 44 år gammel, med mer enn 20 skudd. Forbrytelsen skjedde etter at Zé Maria mobiliserte innbyggerne til å kjempe for jorda og fordømme forbrytelsene til latifundioen, for tyveri av jorden og vannforurensning.

En av dem som er anklaget for å være hjernen bak forbrytelsen, er godseieren João Teixeira Júnior, eier av Frutacor og en av de største forretningsmennene i feltet. Mellommannen for forbrytelsen er isåfall José Aldair Gomes Costa, leder av Frutacor-selskapet, som sammen med Francisco Marcos Lima Barros skal ha hjulpet morderen.

Godseieren skal ha leid tre væpnede menn for å myrde Zé Maria, inkludert Westilly Hytler Raulino Maia, Antônio Wellington Ferreira Lima som ble drept i en politioperasjon i 2010 og Sebastião Dantas de Barros som angivelig begikk selvmord i 2012.