1

Irland: Den blodige søndagen ble markert

Det er i år 50 år siden den blodige søndagen i Derry i Nord-Irland, hvor britiske fallskjermsoldater åpnet ild mot ubevæpnede masser som protesterte mot den britiske okkupasjonen av nordre Irland. Flere av de drepte var svært unge.

Vår irske kamerater i Anti Imperialist Action og andre deler av den irske sosialistiske republikanske bevegelsen, har gjennomført en rekke aktiviteter, blant annet har de satt opp plakater som navngir noen av forbryterte. De elendige morderne ble nemlig beskyttet og fikk innvilget anonymitet av britiske myndigheter. Dette til tross for en hul og falsk unnskyldning for mordene, som ble gitt av statsminister David Cameron for noen år siden. Myndighetene fikk lagd en rapport i 2010, men på tross av denne bestemte de seg altså for å ikke straffeforfølge soldatene. 

Deres egen rapport slo likevel fast:

– Ingen advarsel ble gitt før soldatene skjøt.

– Det var åpenbart at de som ble skutt var på flukt, eller prøvde å hjelpe andre som var skadet.

– Ingen av ofrene var å anse som en trussel mot soldatene.

– Mange av soldatene løy om sine handlinger.

– Det var ingen tydelige bevis på hvorfor Den britiske hæren skulle angripe, men i rapporten skrev de at de trodde at IRA var involvert.

Kampene utspant seg i forbindelse med en stor marsj som ble forsøkt blokkert av britiske soldater. Da soldatene blokkerte demonstrasjonsruten utviklet det seg gatekamper hvor massene kastet stein på soldatene. I denne situasjonen gikk soldatene til angrep, og det var her de skjøt et stort antall skudd mot demonstrantene, i en hendelse som har satt svært dype spor i Derry og hele Irland.

Å identifisere mordere vekker oppsikt

I forbindelse med markeringene i år har plakater som navngir mordere har vakt oppsikt og fordømmelse fra britisk og såkalt unionistisk hold, og er omtalt blant annet av BBC. 13 mennesker døde på stedet da de britiske soldatene løsnet mer enn 100 skudd fra automatvåpen mot de ubevæpnede demonstrantene. En av de mange skadde døde etterpå på sykehuset. Fallskjermsoldatene hadde sin utdanning i det koloniale imperiet, blant annet fra skarpe oppdrag på Kypros. Dette er brukt av reaksjonen til å forklare og unnskylde overgrepene i Irland.

Alle revolusjonære vet at bødlene aldri vil få den rettferdige straffen av bødlenes sjefer. Årsaken til overgrepene er okkupasjonen og undertrykkingen. Overgriperne må holdes ansvarlige, men bare folket kan gi dem den dommen de så inderlig fortjener.

Også i norske og internasjonale medier har 50-årsmarkeringen fått en viss oppmerksomhet.

Bilder fra Derry januar 1972:

Referanser

Wicklow Marks 50th Anniversary of Bloody Sunday

Northern Ireland commemorates 50th anniversary of Bloody Sunday | News | Al Jazeera

Ble med i IRA på grunn av «Bloody Sunday» – NRK Urix

Bloody Sunday (1972) – Wikipedia

Bloody Sunday: Posters claiming to name former soldiers condemned – BBC News

Bloody Sunday 1972: The day’s events explained