1

Støre: Vurderer å sende norske soldater til Øst-Europa

Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er “grunn til å bekymre seg over situasjonen i ukraina”og at det kan bli aktuelt å sende norske soldater dit.

Det er store militærøvelser ved grensen. Og det er ganske lite fremdrift i det som måtte være diplomatiske spor. Det er ikke gode forhandlingsprosesser på gang, og det gjør grunn til uro, sier statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2.

Åpner du for at Norge kan sende flere soldater til Øst-Europa?

– Vi har som en del av Nato-solidariteten noe av vårt militære, som er i Litauen og vi har en fregatt som seiler med USA i Middelhavet. Det er en helt vanlig måte å være tilstede for hverandre. Det vurderer vi fortløpende i forhold til den tryggheten som våre allierte skal ha, sier Støre.

Norge har til nå ikke sendt noen ytterligere styrker til regionen. Norge har en kontigent stasjonert i Litauen, men har ikke fulgt Danmark og Frankrikes eksempel og sendt forsterkninger.

Det Støre unnlater å nevne i intervjuet, der han uttrykker bekymring over at Russland har øvelse ved den ukrainske grensen er at NATO iløpet av den kommende måneden skal holde storøvelsen Cold Response i nordområdene.

Bråk om stridsrasjoner

TV2 melder videre at etter at Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 sendte Norge 77 000 stridsrasjoner til den ukrainske hæren. Det endte med bråk i Stortinget, fordi Norge ikke skal selge eller gir bort noe som kan brukes militært til et land i krig eller hvor krig truer. Eksportreglene er krystallklare. Utenriksdepartementet må gi lisens til all eksport av materiell til militært bruk, hvis krig truer.

Ukraina har bedt om hjelp, blant annet til bedre luftvernsystemer. Flere NATO land har sendt styrker og materiell til Øst-Europa, for å vise støtte til Ukraina. Landet er alliert med NATO, men ikke medlem.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte fredag Romania. Han og landets president Klaus Iohannis møttes ved militærbasen, hvor noen av de 1000 amerikanske soldatene som er sendt til landet, skal stasjoneres.

Under besøket ved militærbasen nær Svartehavet, slo Stoltenberg fast at det er «fare for væpnet konflikt i Europa».

Referanser:
TV2: Vurderer å sende flere soldater til Øst-Europa

Les mer om Ukraina konflikten her:

Ukraina og hele den internasjonale situasjonen