1

Stortinget: Gratis bolig, millionlønn og «tillitskrise»

Stortinget eier 143 møblerte leiligheter. Stortingsrepresentanter som bor mer enn 40 km i kjøreavstand fra Storinget kan få disse pendlerleilighetene helt gratis. I 2021 ble det avslørt av forskjellige borgerlige medier at politikere misbrukte denne ordningen og der enkelte unngikk i å betale skatt på pendlerboligene, noe som førte til at enkelte politikere måtte gi opp sine verv.

Pendlerboligskandalen som det hele har blitt omtalt startet i september 2021 da Aftenposten avslørte at den daværende KrF-lederen Kjell Ingolf Ropstad hadde fått fra perioden 2010 til 2020 gratis pendlerboliger ved å ha vært folkeregistrert på gutterommet hos foreldrene i Evje i Agder. Ropstad hadde selv i 2009 kjøpt seg en bolig i 31 km fra Oslo. Han hadde før dette bodd i et kollektiv han eide halvparten av, men solgte det han eide i 2009 da han ble stortingsrepresentant. I en tiårsperiode bodde Ropstad og hans kone og barn i pendlerleiligheter helt gratis (størelsen på pendlerleilighetene varierte, men den største Ropstad-familien bodde i var på 105 kvadratmeter), mens han leide ut den tidligere nevnte boligen. I 2019 fikk Ropstad en skatteregning for 140 000 kroner fordi han oppga til Statsministerens kontor (SMK) at han ikke betalte noen utgifter hos foreldrene. For å unngå å betale skatt i 2020 oppga Ropstad til SMK at han betalte noen utgifter hos foreldrene, noe han ikke gjorde.

Aftenposten beregnet at Ropstad skulle ha betalt minst 680 000 kroner i skatt. Som den gode kristne politikeren bekjente Ropstad sine synder i et intervjue med en TV-pastor, der han sa: “Som politiker… så privilegert – og likevel å ønske å utnytte enda bedre disse ordningene og virkelig få tynt ut… Det burde jeg ikke ha gjort”.

Toppen av isfjellet.

Etter å ha blitt avslørt for å ha bevisst utnyttet systemet gikk Ropstad av som statsråd og KrF-leder. “Konsekvensene” ble ikke bare følt av Ropstad, men også av andre politikere som Eva Kristin Hansen fra Ap som måtte gå av som stortingspresident i oktober 2021, etter å ha vært stortingspresident i bare 46 dager, etter at Adresseavisen avslørte at fra 2014 til 2017 fikk Hansen en pendlerbolig selv om hun eide en bolig sammen med sin samboer 29 km fra Oslo. Hun gjorde dette ved å være folkeregistrert hos den daværende Ap-nestlederen Trond Giske(!) der hun leide et rom i leiligheten hans. 

Giske hadde selv av og på en pendlerbolig fra 1997 til 2021, selv om han eide en leilighet i Oslo fra 1994 til 2014. Andre nevneverdige politikere er SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes som bor i en pendlerbolig med sin familie, mens han leier ut en bolig i Oslo og en i Tromsø. Ap-politikeren Martin Henriksen hadde en pendlerbolig fra 2013 til 2021, selv om han hadde jobbet og bodd i Oslo siden 2002 og eide en bolig som var bare 9 km unna stortinget. FrP-politikeren Himanshu Gulati hadde en pendlerbolig fra 2017 til 2021, samtidig eide han og leide ut fire boliger i Oslo. Høyre-politikeren og tidligere stortingspresident Olemic Thommessen, kjent for sin rolle i byggeskandalen, ble tildelt en pendlerbolig selv om han eide en bolig i Oslo. Thommessen lot sin voksne sønn bo i pendlerboligen.

VG har lagd en ufullstendige oversikt over politikere som fikk pendlerboliger, men som ikke burde. Vi kan se til partitilhørigheten til mottarkerne for å forstå at dette er et systematisk feil og ikke problem aktuelt bare for et parti. Åtte var fra Ap, tre var fra Høyre, tre var fra FrP, to var fra KrF, to var fra Venstre, to var fra SV og en var fra Sp. Ti “sosialistiske” politikere og elleve borgerlige politikere. Å utnytte systemet er med andre ord en partiuavhengig hobby. 

Disse politikere tjener seg rike nøyaktig som flått får mat. Politikere lever av skattepenger og gjør hva enn de kan for å tjene seg rikere. Dette kan bli kalt ifølge jusseksperter for bedrageri, men et bedrageri som stortinget ikke hadde noe imot. VG kartlagte over 500 politikere som har fått pendlerboliger, der de kunne se at pendlerboliger fungerte i praksis som frynsegoder. Altså for mange var pendlerboliger bare en fordel som kom ved jobben, og ikke en ordning som skulle hjelpe dem. Mange av mottakerne av ordningen har sagt at “de feiltolket reglene” når det ble avslørt at de ikke betalte skatt for gratis boligene. 

Dette skjedde tydeligvis på grunn av en feiltolkning av loven, der Skatteetaten selv gav feil råd til SMK om hvordan Skatteetatens egne lover skulle bli tolket. Nå har stortinget sagt “unnskyld” og vedtatt at: “det skal foretas en ekstern gjennomgang av reglene for ordningen”. Det er da viktig å merke at stortingets presidentskap hindret Riksrevisjonen (som har blitt beskrevet som stortingets vaktbikkjer) i å granske i stortingets administrasjon fra 2017 til 2021. Oslopolitiet har også startet å etterforske saken, men sannsynligheten for at saken blir henlagt er høy hvis man ser på hvordan lignende saker har blitt behandlet før, som for eksempel saken mot Trude Drevland (Høyre) som var Bergens ordfører fra 2011 til 2015 og måtte trekke seg etter korrupsjonsanklager. Saken ble henlagt i 2016.

Fra 2012 til 2019 fikk flere tusen trygdemottakere krav om tilbakebetaling og flere titalls ble urettmessig dømt for svindel. Dette ble kjent som NAV-skandalen, der NAV hadde tolket loven feil. Staten sa “unnskyld” da og nå igjen sier de “unnskyld” for å ha kastet bort millioner av skattepenger. Når det kommer til de privilegerte “folkevalgte” fører feiltolkning til luksus, men for massene fører feiltolkning til arrestasjon og økonomiske vansker. TFM har tidligere skrevet om hvordan andelen av befolkningen i Norge som bor under fattigdomsgrensen har økt fra 400 000 til mer enn 500 000 i løpet av bare ti år. Ca. 10% av befolkningen lever i relativ fattigdom der de har en årlig inntekt på under 400 000 til 200 000 kroner. Mens folket sliter tjener stortingsrepresentanter mer enn 978 000 kroner årlig, statsråd mer enn 1 410 000 kroner, og statsministeren mer enn 1 735 000 kroner. 

Privatisering av statlige selskaper og kontinuerlige velferdskutt har ført til mer elendighet for folket. Den norske stat tjener milliarder på de skyhøye strømprisene, nettleien og avgifter på blant annet de økende matprisene. Skandaler og korrupsjon har preget både Erna Solberg regjeringen og nå Jonas Gahr Støre regjeringen. Sosialdemokratiet – “den snille kapitalismen” – har vist seg foran massene til å være ikke noe mer enn et trehus med en fin fasade, men som har hatt en mer enn 70 år lang angrep av husbukk. For å bli kvitt husbukk må man bruke insektgift, og hvis trehuset har blitt sterkt skadet må man rive det ned og bygge noe nytt. Det er i folkets interesse at kapitalismen blir revet bort, og at sosialismen blir reist i dets plass.

Les mer fra TFM:

Sosiale perspektiver: Økt fattigdom og utenforskap i Norge – Tjen Folket Media (tjen-folket.no)

Økonomiske perspektiver: Økte priser og økt bekymring – Tjen Folket Media (tjen-folket.no)

Den korrupte stortingspresidenten og mistilliten mot systemet – Tjen Folket Media (tjen-folket.no)

Valget og krisa i det borgerlige demokratiet – Tjen Folket Media (tjen-folket.no)

Referanser:

Ser ut som frynsegoder – VG

PENDLERBOLIGENE – VG

Pendlerbolig – stortinget.no

Regler for pendlerbolig – Siste nytt – NRK

Stortingspresidenten fikk pendlerbolig – hadde bolig i Ski – E24

Skatteetaten innrømmer å ha gitt feil råd til regjeringen om pendlerboliger | FriFagbevegelse

Jusprofessor om pendlerbolig-bråket: – Nærmer seg straffelovens regler om bedrageri – VGTV

Ropstad meldte flytting fra gutterommet først i fjor. Derfor fikk han gratis bolig fra Stortinget. (aftenposten.no)

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har betalt minst 680.000 kroner for lite skatt på pendlerboligene (aftenposten.no)

Pendlerboliger, reiseregninger og etterlønninger: Dette er de siste års avsløringer om politikernes bruk av penger og goder (aftenposten.no)

Riksrevisjonen går inn i pendlerbolig-saken (aftenposten.no)

Stortingets pendlerleiligheter: Åpner etterforskning (aftenposten.no) 

Henlegger saken mot Trude Drevland (nettavisen.no)

Faktisk.no: Hvor mye tjener egentlig politikerne? (tv2.no)