1

Polen: Langvarig streik mot storselskapet Solaris

Bilde: Polske trotskister sammen med streikende Solaris-arbeidere, Czerwony Front.

Skrevet av en bidragsyter

Fagorganiserte arbeidere i Solaris Bus & Coach S.A. i landsbyen Bolechowo og andre steder gikk ut i streik 24. januar 2022. I over en måned har arbeiderne og deres allierte streiket og protestert, men ledelsen i Solaris, et spanskeid imperialistisk monopol, har ikke oppfylt arbeiderens krav. 

Bilde: Landsbyen Bolechowo, vest i Polen.

Bussprodusenten Solaris har i de siste årene tjent mye på lukrative kontrakter. For eksempel signerte Solaris i januar en kontrakt med det norske selskapet Unibuss for 210 millioner kroner, og de har en rekke kontrakter i Estland, Østerrike og Italia. Arbeiderne som jobber på fabrikken til Solaris vet at den profitten Solaris tjener, kommer fra deres harde arbeid, og krevde derfor en lønnsøkning på 1600 kroner for hver arbeider, uavhengig av stilling. Fra før av var lønnen så vidt til å leve av og med inflasjon blir situasjonen enda verre for arbeiderne. En lønnsøkning er derfor en nødvendighet og ikke et forslag.

Ledelsen i Solaris svarte med å foreslå en ujevn lønnsøkning fra 462 kroner for mekanikere til 980 kroner for formenn og 5% for ledere. Samtidig foreslå ledelsen i Solaris å si opp flere arbeidere. Etter flere måneder med forhandlinger mellom fagforeningene og ledelsen i Solaris der arbeidernes krav aldri ble møtt, ble det holdt en avstemning om de skulle streike. 1342 medlemmer (51%) deltok i avstemningen. 1244 av 1342 medlemmer (92%) stemte for streik.

24. januar gikk de fagorganiserte arbeiderne ut i streik, ledet av fagforeningene Konfederacja Pracy (Arbeiderforbundet) og Solidarność (Solidaritet). Rundt 70% av Solaris arbeidere i Bolechowo og andre steder er i streik. Fagforeningene besluttet å ikke inkludere arbeidere som var utlendinger, uorganiserte eller som har midlertidige kontrakter, av frykt for at Solaris ville si dem opp som hevn. Gjennom streiken har de fagorganiserte fått støtte fra massene og andre fagforeninger.

Arbeiderne har blitt møtt med arroganse fra ledelsen. Etter at streiken hadde startet forbød ledelsen tillitsvalgte og journalister å komme inn på arbeidsplassen på grunn av “korona”, de valgte å ikke møte opp på forhandlingsmøter, de foreslo å øke sitt tidligere forslag med 110 kroner (det vil si at f.eks. mekanikere ville ha fått en økning på 572 kroner) og siden 16. februar har ledelsen kuttet kontakten med fagforeningene. Men dette har ikke stoppet arbeiderne. De sier at de står samlet og  vil kjempe til de seirer, og de vil nekte ethvert forslag som vil splitte dem. De kan være stolt over å vite at takket være deres harde kamp har Solaris mistet 545 millioner kroner.

Bilde: Solaris fabrikken og landsbyene Bolechowo-Osiedle og Bolechowo.

En av Solaris’ viktigste pengekilde er kontrakter med polske byer. Man trenger bare å se til den polske hovedstaden Warszawa, der de to siste kontraktene mellom Solaris og hovedstaden gjorde Solaris over 1 milliard kroner rikere. 

Fagforeningene har oppfordret flere byer til å slutte seg til arbeidernes krav, og underskriftskampanjer er startet både i  Poznań, Warszawa, Szczecin og Łódź. 

Tjen Folket Media har skrevet om at i Norge vil vi muligens se en “streikevår” i 2022. Dette gjelder også i Polen. Fagforeninger har fått økt popularitet og Solaris-streiken inspirerer andre arbeidsplasser til å ta den samme veien. Det er et tegn på den skjerpede klassekampen i verden generelt, også i Europa – både i de imperialistiske og de halvkoloniale landene.

Solaris Bus & Coach S.A. ble i 2018 kjøpt opp av det spanske konsernet Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) som produserer trikker og tog, og som driver med virksomhet i apartheidstaten Israel. Dette er et konkret uttrykk for hovedmotsigelsen i verden: motsigelsen mellom verdens undertrykte folk og imperialistmaktene. Polske arbeidere mot spansk imperialisme. Det spanske borgerskapet har utnyttet proletariatet i den spanske nasjonen, de interne koloniene i den spanske staten og i de undertrykte nasjonene. 

Siden østblokken falt sammen og Øst-Europa ble et billig arbeidsmarked har den gamle spanske imperialistmakten prøvd å følge i fotsporene til de mer vellykka imperialistmaktene som Tyskland og Frankrike for å øke fortjenesten. Ved bruk av billig arbeid i både Spania og Polen kan CAF gjøre seg rik av disse lukrative kontrakter. Før streiken jublet CAF over Solaris sitt overskudd, men nå etter en måned med streik sier de at de er på grensen av konkurs. Det er tydelig en løgn og i virkeligheten vil CAF heller miste 545 millioner kroner enn å kapitulere til polske arbeidere.

Arbeidere i solidaritet med det ukrainske folk i etterkant av den russiske invasjonen. Foto: Konfederacja Pracy

Referanser:

Żeby ten strajk był krótki [reportaż z protestu w Solarisie] – Portal informacyjny STRAJK

Strajk w Solarisie: zamiast «ośmiu stów» godnej podwyżki zarząd proponuje ochłapy – Portal informacyjny STRAJK

Solaris: mocna odpowiedź załogi na postawę zarządu. «Tylko frajer przyjąłby taką propozycję» – Portal informacyjny STRAJK

Miesiąc strajku w Solarisie. Związki: firma straciła astronomiczną kwotę, bo nie chce z nami rozmawiać – Portal informacyjny STRAJK

Strajk w Solarisie nie będzie jedyny? O podwyżki i waloryzację pensji walczy załoga Danfoss Polska – Portal informacyjny STRAJK

The Solaris strike: workers fight, the management remains silent – Portal informacyjny STRAJK

W imię solidarności polskich i ukraińskich pracowników – uzdrowić polski rynek pracy – Portal informacyjny STRAJK

Strajkuje załoga w Solarisie. „100 milionów dla firmy, 270 zł brutto dla pracowniczek” (krytykapolityczna.pl)

Solaris – to już miesiąc strajku – Dziennik Trybuna