1

Omrokkering i regjeringen etter Tajiks avgang

Avsløringene av Hadia Tajiks systematiske skatteunndragelser har fortsatt, og endte med at hun ikke bare trakk seg som minister men også måtte trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet. 7. mars annonserte Jonas Gahr Støre at Marte Mjøs Persen tar over ministerposten.

Sammen med sin bror, en aktiv Høyre-politiker som ligger an til å velges inn i Høyres sentralstyre, har Tajik kjøpt, leid ut og solgt leiligheter i Stavanger. Underveis har hun utnyttet alle smutthull i regelverket for å tjene mest mulig. Allerede tidlig i 20-årene kunne Hadia Tajik eie to leiligheter, og kjøpte endog en av disse sammen med sin bror uten å ta opp lån.

Igjen avsløres det at politikerne, som har god kompetanse på å lese og forstå regelverk, utnytter sin posisjon og sin kompetanse til å øke inntektene sine. Det avslører deres klassetilhørighet, og det avslører også det råtne ved det borgerlige politiske systemet.

Tajik-søsknene personifiserer også den korte veien mellom ledelse i Høyre og Arbeiderpartiet. Ap-partileder Støre var selv en del av Høyre da han var ungdom. Disse to partiene er de fremste borgerlige partiene i Norge. Det er reelle motsigelser dem i mellom, men hovedsakelig er de forent om å representere det norske imperialistiske monopolborgerskapet, og det har de gjort siden mellomkrigstiden.

Støre utnyttet forutsigbart situasjonen til å flytte Marte Mjøs Persen fra posisjonen som olje- og energiminister. Hun har gjort en elendig figur i debattene om strømpriskrisen, og har tydelig vært lite komfortabel i rollen. Nå gir Støre henne en sjanse til å gjemme seg mer bort som arbeidsminister. Dette er nok også et politikkområde hun behersker bedre, som tidligere ordfører i Bergen.

Les også:

Referanse

Ekstraordinært statsråd: Mjøs Persen tar over for Tajik – NRK Norge