1

Om opptøyene på Korsika

«I syntese fastslo Lenin at det finnes mange former for imperialistisk herredømme, hvor to er særlig typiske. For det første koloniene der imperialistiske land har det fulle og hele herredømmet over nasjonen eller nasjonene som undertrykkes. For det andre en mellomliggende form, halvkoloniene, hvor den undertrykte nasjonen er politisk uavhengig men økonomisk underordnet.»

  • Perus Kommunistiske Parti (vår utheving)

I 1755 ble Republikken Korsika proklamert. Republikken hadde allmenn stemmerett, en nasjonalforsamling og en grunnlov. Dette var en av Europas første borgerlige revolusjoner. I 1768 ble Korsika kolonisert av Frankrike og siden 1769 har Korsika vært fullt og helt under fransk herredømme. Korsikas økonomi og infrastruktur ble omorganisert for franske nybyggeres eksport av råvarer ut av Korsika.

Våpen ble forbudt på øya for å forhindre opprør. Det korsikanske språket ble først forbudt, men er siden ble avkriminalisert, selv om undertrykkingen har gjort varig skade på språkets stilling. Under første verdenskrig ble 48 000 korsikanske menn tvangsmobilisert og sendt til fronten der over 10 000 ble drept. 

Korsika er fortsatt politisk og økonomisk underordnet Frankrike. Den franske staten gir “fordeler” til øyas befolkning i form av bistand og såkalt preferansetoll som gjelder kun for alkohol, bøker, tobakk, vann og sjokolade. Frankrike legger til rette for at Korsika blir en turistøy à la Gran Canaria. 

Bilde: Korsika i rødt omriss

I 1976 ble Korsikas nasjonale frigjøringsfront (FLNC) grunnlagt. Fra 1970-tallet til 2000-tallet gjennomførte FLNC bombeaksjoner mot franske banker, politistasjoner, turistresorter, hoteller og militærbaser både på Korsika og i Frankrike. Bare i 1980 gjennomførte FLNC hele 375 bombeaksjoner. FLNC sto også bak en rekke selektive likvidasjoner.

I 1998 ble den franske guvernøren av Korsika, Claude Érignac, skutt og drept. Ansvaret for attentatet ble tilskrevet Yvan Colonna, stridende for FLNC. Etter flere år på rømmen ble Colonna arrestert i 2003 og dømt i 2007, selv om det var ingen bevis som kunne knytte han til attentatet. 

Gjennom årene har Colonna (som soner i en fengsel i Sør-Frankrike) krevd at han blir overført tilbake til Korsika, og at han og andre stridende i fengsel blir anerkjent av den franske stat som politiske fanger. 2. mars 2022 ble Colonna angrepet av en terrordømt medfange for “blasfemiske uttalelser” og er nå i koma. Det er den franske stat som bærer på skylden for at Colonna – en fange som trolig er under døgnkontinuerlig overvåking for sin “forbrytelse” – ble angrepet av en fanatiker i en høysikkerhetsfengsel(!).

Bilde: Skjermdump fra Youtube.

Over hele Korsika har massene gått ut i gatene for å demonstrere mot den franske stats behandling av Colonna. Folket har reist en rekke paroler og krav for nasjonal frigjøring, frigjøring av korsikanske krigere, og også bedre helse- og skoletjenester. Arbeidere og ungdom har vært sentrale i opptøyene. Elever har demonstrert foran ungdomsskoler og videregående skoler der de roper radikale slagord som «Rettferdighet for Yvan» og «Yvan er vår bror». I byene blir franske flagg, biler, banker og offentlige bygninger påtent. Paramilitært politi (Gendarmeriet) bruker tåregass og vannkanoner mot ungdommen. Til gjengjeld blir politiet møtt med molotovcocktails og steiner. Bare på én dag ble over 70 politimenn skadd i gatekamper i byen Bastia.

Video fra 16. mars av korsikanere rope slagordene «Frihet» og «Den franske stat er en drapsmann».

4. mars ble en båt med franske paramilitære politistyrker hindret flere timer fra å legge til kai av havnearbeidere i byen Ajaccio. Frankrike har videre satte inn en spesialenhet av 60 paramilitære politibetjenter på øya.

I 2016 la det som var igjen av FLNC ned våpnene i håp om at nasjonal frigjøring kunne bli møtt gjennom parlamentarismen. Forfatteren og journalisten Hélène Constanty sier i et intervju med France24 at «Mange ungdommer føler seg skuffet og sier: «Vi valgte nasjonalistene, men ingenting endres” og at “De radikaliserte kan være en liten minoritet – men de kan blåse på glør som allerede ulmer.» Videre har parlamentarismens nederlag inspirert nye grupper av militante til å gjenopprette FLNC. Siden opptøyene startet har det blitt rapportert om at improviserte bomber har blitt brukt i gatekampene.

I et forsøk på å passivisere de opprørske massene har den franske staten sagt at de vil vurdere om Korsika skal få “autonomi”. Slikt autonomi har ingen verdi for det korsikanske folk. Hovedmotsigelsen i verden er mellom imperialismen og undertrykte nasjoner. Så lenge imperialismen undertrykker og utbytter de undertrykte nasjonene vil imperialismen aldri møtte på fred. Den franske staten har møtt på nederlag i Mali og i Den sentralafrikanske republikk, og nå vil de møtte på nederlag i Korsika. Verken opprørspoliti eller løfter om autonomi kan stoppe kampen for nasjonal frigjøring.

Referanser:

Opptøyar på Korsika etter at nasjonalistleiar vart angripen i fengsel (nordrenett.no)

Corsican protesters clash with police in anger over jailed nationalist Yvan Colonna (france24.com)

Prison attack on Corsican nationalist reopens old wounds on restive French island (france24.com)

Riots shake France’s Corsica over assault on jailed nationalist | News | Al Jazeera

Corsica separatist group FLNC hardens tone, threatens to take up arms again (rfi.fr)

Corsican National Liberation Front | political organization, Corsica | Britannica

France prepared to discuss autonomy with restive province – minister — RT World News

France could offer Corsica ‘autonomy’ after weeks of riots (thelocal.fr)

Corsica separatist group FLNC hardens tone, threatens to take up arms again (rfi.fr)

Violences à Bastia : plusieurs enquêtes ouvertes, une garde à vue | Corse Matin

Conca : une maison entièrement détruite par des explosions, des tags IFF découverts sur les murs (francetvinfo.fr)

Sur la situation actuelle en Corse – Nouvelle Époque (nouvelleepoque.fr)

La Corse entre en éruption – Nouvelle Époque (nouvelleepoque.fr)

Kämpfe auf Korsika (demvolkedienen.org)

andauernde Kämpfe auf Korsika (demvolkedienen.org)