1

Frankrike ville erstatte Stoltenberg som NATO-sjef

Frankrike arbeidet for å finne et alternativ til Stoltenberg som leder for NATO, helst fra et EU-medlemsland. Dette føyer seg inn i et mønster hvor Frankrike har arbeidet for å undergrave utviklingen i NATO, og for å etablere et EU-basert alternativ til den USA-ledede alliansen.

Avisene skriver at Frankrike lenge har ønsket at den politiske lederstillingen i NATO skulle bekles av noen fra et EU-land. Frankrike sto i denne omgang alene da de lanserte en kandidat fra Estland. Estland på sin side støttet USA i på at Stoltenberg burde fortsette. USA ville at Stoltenberg skulle fortsette i 2 år, mens Frankrike i første omgang gikk med på maksimalt 6 måneder, men så godtok de 1 år.

VG skriver:

“Som motytelse for å godkjenne ett års forlengelse for Stoltenberg på toppmøtet i Brussel, ønsket Frankrike at omtalen om å øke Natos fellesfinansiering måtte ut av slutterklæringen fra toppmøtet.”

Frankrike har tidligere gått mot USAs ønske om å bruke NATO mer aktivt i rivaliseringen med Kina. Det avdekkes tydelig at fransk imperialisme kjemper mot å bli et haleheng til USA, og det er uttrykk for skarpe motsetninger med USA særlig i Nord-Afrika og Midtøsten. I forbindelse med Irak-krigen gikk Frankrike sammen med Russland mot USAs invasjon, da de hadde gode økonomiske forbindelser med regimet i Bagdad. I dag støter Frankrike sammen med USA i Sahel-regionen, blant annet i Mali og Den sentralafrikanske republikken.

For et par år siden var Frankrikes posisjon at NATO trengte en ny strategi overfor Russland, men ikke burde vie noe oppmerksomhet til Kina. Det åpenbarer tydelig at Frankrike ser USAs rivalisering med Kina som et spørsmål for USA og ikke for Frankrike. I Afrika er USA en viktigere konkurrent for fransk imperialisme enn det Kina er.

Overfor NATO har Frankrike arbeidet for at alliansen skal være en ren forsvarsallianse i tilfelle angrep. Militært har deres fokus vært å kjempe for en “EU-hær”, noe Stoltenberg (les: USA-imperialismen) har bekjempet iherdig. Stoltenberg har sagt nei til “en allianse i alliansen”. I lys av vår artikkel om Joint Expeditionary Force (JEF), er dette en noe hul kritikk fra Stoltenberg side, all den tid Norge deltar i denne alliansen dels innenfor og dels på siden av NATO. I realiteten er det slik at Stoltenberg er for alt som gavner yankee-imperialismen og norsk imperialisme, og mot alle tendenser til at Frankrike og Tyskland utvikler mer uavhengighet og større kapasitet på siden av dette.

Nå har EU etablert sin egen styrke på 5000 soldater, etter flere tiårs arbeid fra Frankrike. Frankrike arbeider for at de selv og andre ikke skal bidra mer til NATO, og har motsatt seg en rekke forsøk på å forplikte medlemmene til større økonomiske bidrag. Her har de hatt sammenstøt med USA, både under Obama, Trump og Biden.

Referanser

Kilder til VG: Frankrike jobbet for alternativ til Stoltenberg som Nato-sjef

Støres politiske helt sa stopp for Stoltenberg | DN

Stoltenberg møtte Macron etter hjernedød-utspel

Macron har igjen tirret på seg Nato. Solberg mener han har noen gode poenger. I dag møtes de.

Macron med ny kraftsalve mot NATO etter Stoltenberg-møte