1

Nyheter fra Latin-Amerika

Dem Volke dienen skriver om folkelige protester i flere land i Latin-Amerika den siste tida.

Peru: Generalstreik rammer hele landet

Arbeidere, bønder, selvstendig næringsdrivende, lastebilsjåfører, lærere og flere andre grupper av det peruanske folket har rystet Peru med en generalstreik, som starta 28. mars. Det folkelige opprøret anklager den reaksjonære regjeringen for ikke å gjøre noe med den alvorlige krisa som herjer landet med økte priser på drivstoff, gjødsel og dagligvarer. Det er registrert over 70 veisperringer sida aksjonen starta. Mandag blei butikker i flere byer plyndra. Byadministrasjonen i Lima ba folk om ikke å forlate hjemmene sine, og banker, skoler og butikker var stengt de neste dagene. I Lima og Callao erklærte den forræderiske og morderiske Castillo-regjeringa unntakstilstand – grunnleggende rettigheter brytes, det nasjonale politiet støttes nå av militæret og den gamle staten legger grunnlaget for bli i stand til å knuse folkeopprøret på en blodig måte.

Aktuelles aus Lateinamerika 04 2022 1

Det som utløste det store folkelige opprøret var en streik blant lastebilsjåfører mot den ekstreme økninga i drivstoffprisene. Som et resultat av bensin- og gjødselprisene, som har tredobla seg, forventes prisøkningen på produkter som ris, poteter, mais, bomull, belgfrukter og grønnsaker å overstige 35 %. Kampen til massene er direkte retta mot den økende utarminga og den opportunistiske regjeringa som sikrer denne situasjonen.

Argentina: Massene protesterer mot IMF-lån

I Argentina har folket kjempa fra begynnelsen av mars mot en skitten avtale mellom den reaksjonære regjeringa og Det internasjonale pengefondet (IMF). Avtalen fortsetter salget av landet til yankeene, forsterker landets avhengighet og er et ran av det argentinske folket. Massene som tok til gatene vet også dette. Spesielt hovedstaden Buenos Aires blei rysta av protestene. Regjeringsbygninger blei angrepet, politiet blei bekjempa og igjen og igjen blei flagget til yankee-imperialistene brent.

Mexico: Karavanen for vann og liv fortsetter

Aktuelles aus Lateinamerika 04 2022 5

Karavanen for vann og liv «Pueblos Unidos contra el despojo capitalista» (Forente folk mot kapitalistisk ekspropriasjon) fortsatte sin reise forrige uke. Den ankom Veracruz, og passerte gjennom Actopan, Amamaloya. I Actopan lider flere landsbyer på grunn av gruveselskaper, spesielt gruveprosjektet «Caballo Blanco», det kanadiske imperialistiske selskapet Goldgroup og dets datterselskaper i Mexico. Kapitalistenes interesser er store, men folkets motstand er større.

I havnebyen Veracruz kjemper folket mot hoteller som stadig dumper avløpsvannet sitt i havet og tidligere har frarøvet folket deres land og strender. Denne praksisen er forbudt, men fortsetter likevell å bli praktisert av de store hotellselskapene med samtykke fra myndighetene. Unnskyldninga deres om at dette er «stormavløp» er en stor løgn, for avløpene er permanente, sjøl i tørketider som landet nå opplever.

Aktuelles aus Lateinamerika 04 2022 3

Lørdag 2. april ankom karavanen Tlalpan i Guerrero for å støtte folkene organisert i urfolks- og folkerådet i Guerrero-Emiliano Zapata (CIPOG-EZ) i deres vedvarende motstandskamp for folks sjøbestemmelse basert på demokratisk sjølstyre og væpna sjølforsvar. Seinere blei tilstedeværelsen av mer enn 50 lastebiler og flere motorsykler av narko-paramilitære identifisert med den kriminelle gruppa «Los Ardillos» rapportert. CIPOG-EZ beskriver denne militærparaden av krigsherrer som trakassering av de organiserte folkene og mot karavanen. Men samfunnsorganisasjonen, sjølve karavanen og nasjonale og internasjonale organisasjoner gikk sammen og fordømte hendelsen.

Aktuelles aus Lateinamerika 04 2022 4

3. april reiste karavanen videre uten problemer, til Milpa Alta-samfunnet i Mexico City, hvor de blei ønska velkommen med velkomsttale, musikk og et rituale.

Paraguay: Bønder og lastebilsjåfører kjemper mot den gamle staten og krisa

24. mars reiste mer enn 5000 fattige og jordløse bønder til Asunción, hovedstaden i Paraguay, for å kreve jord og hjelp i møte med krisa. De møtte stor solidaritet fra lastebilsjåfører som har protestert mot økte drivstoffpriser i over to uker. Sjåførene brakte tusenvis av bønder med lastebilene sine til hovedstaden, og deltok i aksjonene og blokadene bøndene utførte.

Aktuelles aus Lateinamerika 04 2022 7

Protestene fant sted som en del av den 28. bondemarsjen. Bøndene krevde bedre kår for småbønder og rett til jord som er okkupert av fattigbønder, og avskaffelse av Zavala Riera-loven, som brukes til å kriminalisere kampen til bønder og urfolk. Bare i fjor ble mer enn 5000 bønder fordrevet fra jorda si.

Aktuelles aus Lateinamerika 04 2022 6

Tusenvis av bønder slo leir på O’Leary Square og demonstrerte i flere statlige bygninger. Studenter, lærere, arbeidere og mange andre masser viste solidaritet og blei også med på bøndenes aksjoner.

Også 24. mars holdt bønder blokader med støtte fra lastebilsjåfører ca 70 steder over hele Paraguay. Bare på rute V, som går mellom hovedstaden i Paraguay og byen Pedro Juan Caballero i Mato Grosso do Sul, blei 11 steder blokkert.

Colombia: Hæren skyter sivile i Putumayo

Den colombianske hæren skøyt flere sivile i Putumayo. Tidlig om morgen storma maskerte soldater en eiendom der en offentlig feiring hadde funnet sted kvelden før. Ifølge øyenvitner utga styrkene seg først for å være medlemmer av FARC og begynte deretter å skyte mot folk.

Aktuelles aus Lateinamerika 04 2022 8

Den erkereaksjonære colombianske presidenten Iván Duque og forsvarsminister Diego Molano snakker imidlertid løgnaktig om en aksjon mot FARC og narkotikarelatert kriminalitet. Lokale menneskerettighetsorganisasjoner og urfolksorganisasjoner i det colombianske Amazonas benekter denne løgnhistoria fra regjeringa. De snakker om målretta drap på sivile utført av militæret. Slike aksjoner er også kjent i Colombia som «falsos positivos» (falsk rapport).

Fra 2002 til 2008 drepte den colombianske hæren mer enn 6400 sivile som de påsto var geriljakrigere drept i aksjon. Dette skulle framstå som suksesser for den gamle staten, mens det i realiteten ikke var slik. I tillegg samla soldater inn bonuser for drepte geriljasoldater, noe som stimulerte draplysten deres enormt.

Referanse
Dem Volke dienen: Aktuelles aus Lateinamerika