1

Sri Lanka: Massive protester møtes med hard undertrykking

Sri Lanka opplever ifølge borgerlige medier sin verste økonomiske krise siden landet fikk sin formelle politiske frihet i 1948 fra den britiske kolonimakta. Millioner har fått dårligere levekår, og landet praktiserer nå rasjonering der folk nå ser lange køer for drivstoff, medisiner og andre livsnødvendigheter.

Paradoksalt nok ser man under kapitalismen ikke bare enorm fattigdom og nød, men også køene og vareknappheten som imperialistene hele tiden forsøker å knytte til sosialismen.

Krisa møtes med enorme protester og politiet har nå skutt mot demonstrantene. Titusenvis av mennesker har i ukesvis fylt gatene i landet, og nå har politiet drept en person og skadd 14 andre ifølge BBC. Minst tre av disse skulle være kritisk skadd meldte den britiske statskanalen.

Før disse dødelige skuddene har politiet brukt tåregass og vannkanoner skriver NTB. Staten preges av politisk krise. Hele regjeringen har trukket seg, unntatt statsministeren – som også er lillebroren til president Gotabaya Rajapaksa. Demonstrantene krever presidentens avgang og protestene retter seg ikke bare mot den økonomiske krisa, men også mot korrupsjon og politisk vanstyre.

BBC skriver at det er akutt mangel på drivstoff og andre basisvarer i landet. De har over lengre tid hatt et handelsunderskudd, og presidenten har redusert skatter og avgifter, noe som har gitt staten mindre inntekter. Det er blitt stor mangel på utenlandsk valuta, og landet har lånt enorme summer – myndighetene skylder omtrent 450 milliarder til utenlandske kreditorer. Flere medier har lenge slått fast at staten er på randen av konkurs.

Bakgrunn

Situasjonen på Sri Lanka er et uttrykk for flere forhold i dagens verden:

  • Den allmenne krisa i imperialismen skjerpes, og innenfor denne har vi sett den dypeste sykliske økonomiske krisa etter krigen i 2020.
  • Det er en revolusjonær situasjon over hele verden, kjennetegnet ved at herskerne ikke kan styre på den gamle måten lenger, og at de som herskes over ikke lar seg herske over på den gamle måten.
  • Grunnlaget for den revolusjonære situasjonen er økt utbytting og undertrykking, økt fattigdom og nød blant massene.
  • Hovedmotsigelsen i dagens verdenssamfunn er mellom noen få titalls imperialistiske land på den ene siden, og det store flertallet av undertrykte og utbytta land på den andre siden, som holdes nede som halvkolonier.

Sri Lanka er en halvkoloni under dominans fra utenlandske imperialister. Den formelle frigjøringen fra tilstanden som koloni er ikke fullstendig. Landet er fortsatt lenket til imperialismen og til føydalismen, og kan bare frigjøres gjennom nydemokratisk revolusjon under ledelse av proletariatet og dets parti: det kommunistiske partiet. Massene kjemper og viser at det ikke mangler på kampvilje og oppofrelse, men at det kun er mangel på ideologisk-politisk ledelse og organisering.

Norsk imperialisme er representert på Sri Lanka gjennom flere bedrifter, og oljefondet hadde i 2019 investeringer for mer enn 119 milliarder US dollar i mer enn 20 selskaper i øystaten. Både olje, gass og fisk er interessante næringer i Sri Lanka for norsk monopolkapital. Videre har norske diplomater vært tungt involvert i den såkalte “fredsprosessen” på Sri Lanka, under et folkemord mot tamiler nord i landet, som kulminerte i nær utryddelse av LTTE-geriljaen (Tamiltigrene) med tusenvis av ofre og rene konsentrasjonsleire. Utrustet av USA-imperialismen kunne Sri Lankas myndigheter utføre uhyre brutale angrep, mot geriljaen  som hadde slått inn på mer stasjonær krigføring til fordel for geriljataktikk, og således ble mer utsatt for en innsirklings- og utryddelseskampanje.

Referanser

Sri Lanka: Politiet har skutt mot demonstrantene – men protestene fortsetter – VG

Demonstrasjonene fortsetter på Sri Lanka – Siste nytt – NRK

Demonstrasjoner mot dyrt drivstoff på Sri Lanka – E24

Demonstrasjoner mot dyrt drivstoff på Sri Lanka – VG Nå: Nyhetsdøgnet

Sri-Lanka: – Tordner mot dyrt drivstoff – krever presidentens avgang

Sri Lanka i økonomisk krise – børsen stengt neste uke – E24

Norsk investor driver luksushotell på konkurstruede Sri Lanka: – Jeg trekker meg aldri ut – E24

The Tamil Genocide by Sri Lanka

Sri Lanka – NORDIC Business Council of Ceylon Chamber of Commerce holds AGM – Adaderana Biz English

How Sri Lanka Won the War – The Diplomat