1

Butikkarbeidere, stem nei! Streik for høyere lønn!

Fagforbundet Handel og Kontor (HK) har blitt enig med kapitalistenes organisasjon Virke om et kompromiss i lønnsoppgjøret for varehandelen. Handelskapitalistene sier de er fornøyde med oppgjøret. Ingen butikkarbeidere bør være fornøyd, de bør avvise kompromisset og kreve streik for høyere lønn!

Midt i den kraftigste prisøkningen på 10 år har ledelsen i LO-forbundet gått med på et generelt tillegg på 1,50 kroner. En knapp tier mer per dag skal de ansatte i butikkene nå altså få. Ikke engang nok til å ta unna for de økte strømprisene.

Dette skjer ikke bare i en situasjon hvor prisene øker på det meste, særlig strøm, drivstoff og matvarer, det skjer etter to år med pandemitiltak hvor butikkeierne har profitert enormt på stengte grenser og rekordøkning i omsetninga. Gjennom pandemien håvet disse inn milliarder mer enn før. Deres ansatte skal få mindre enn en tier mer per dag. Med de økte matvareprisene er det dessuten kundene som skal betale lønnsøkninga, og vel så det.

Resultatet av forhandlingene skal til uravstemning blant medlemmene i HK. Revolusjonære har i forbindelse med 1. mai satt fram parolen “Kamp mot dyrtid! Streik for høyere lønn!”, og det er en passende parole for arbeiderne i varehandelen. Medlemmene i HK bør avvise kompromisset og kreve en lønnsøkning som monner i møte med dyrtida.

Arbeiderne i varehandelen er en lavtlønnsgruppe. Vi ser at bedre betalte arbeidere har fått 3-4 kroner mer i timen som generelle tillegg. Om kompromisset godtas vil reallønna synke enda mer for de med lavest inntekt, og de med høyere lønn drar enda mer fra. Dette er et oppgjør for økende fattigdom blant arbeiderne i de store dagligvaremonopolene som har tjent penger som gress på krisa!

Uravstemningen skal gjennomføres innen 18. mai, og det er dermed rom for å utvikle en kampanje for å stemme nei.

Direktøren for “arbeidsgiverforeninga” Virke sier: “En streik ville vært helt uansvarlig i den situasjonen vi er i nå”. Dette er kjente toner. Slik argumenterer kapitalistene alltid, og slik argumenterer også borgerlige politikere og borgerlige fagforeningsledere. Men situasjonen er aldri “god” for streik, noe som heller aldri har vært poenget! Poenget med en streik er jo nettopp å sette kapitalistene i en posisjon hvor de må gi etter. Poenget er å skape en situasjon hvor det å godta kravene blir mer lønnsomt enn å avvise dem. Poenget er ikke at sjefene skal velge et tidspunkt for streik som er passende for dem.

Hvis ikke arbeiderne i varehandelen kan øke lønna si kraftig nå, når dagligvaremonopolene har tjent rekordhøye summer og dyrtida spiser opp lønna til folk, når ellers? Hvilken situasjon skulle være mer gunstig? Det er ikke engang “gunstig”, det er rett og slett en nødvendighet for at ikke mange flere arbeidere skal slite med å få endene til å møtes.

Vi minner til sist om at HK stilte krav om økt kjøpekraft, at lønningene skulle øke mer enn prisene, selv om de skulle holde seg innenfor rammen på 3,7 prosent lønnsøkning slik man oppnådde i industrien. 1,5 krone mer i timen er langt unna dette kravet. Etter det sedvanlige skuespillet hos Riksmekleren forsøker HK-ledelsen å selge inn kompromisset som seier, og de håper på “ja” i uravstemningen. Vi oppfordrer til å reise fanen for et skikkelig oppgjør, for nei-stemmer og for å sette makt bak kravene: Streik for høyere lønn!

Les også:

Referanser

HK vant fram med kravet om full lønn under sykdom i tre måneder i årets lønnsoppgjør | FriFagbevegelse

De ansatte i varehandelen er klare for å streike for full lønn under sykdom | FriFagbevegelse

Oversikt over bedrifter som tas ut i mulig streik – Handel og Kontor i Norge

Meklingen starter – Handel og Kontor i Norge

Nå blir alt dyrere: Aldri vært sterkere prisøkning på ti år | ABC Nyheter

Gullår for dagligvarebransjen: Her er vinnerne og taperne | DN

Dagligvarekjøp økte med 30,5 milliarder – Norgesgruppen er den store vinneren – E24