1

Norden: Sverige og Finland kan raskt bli NATO-medlemmer

Svenske aviser og kilder i det svenske regjeringsapparatet sier at søknader om NATO-medlemskap kan komme fra Sverige og Finland allerede i løpet av mai.

Det er klart at det er flertall i Sveriges Riksdag for å melde landet inn i NATO. NATO slår fast at veien er kort for medlemskap, og generalsekretær Jens Stoltenberg sier at ingen land står nærmere NATO enn nettopp Sverige og Finland. De har allerede et nært samarbeid.

VG har opplysninger om at prosessen for medlemskap kan bli så kortvarig som 2 uker. Til sammenligning brukte land i Øst-Europa flere år på å bli medlem. Stoltenbergs stab arbeider på spreng for å kutte mest mulig i prosessen mellom søknad og medlemskap, skriver VG.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til media at Norge, Danmark og Island ønsker å stille seg først i rekken av Nato-land som formelt godkjenner Sveriges og Finlands medlemskap i Nato. En formell ratifisering må likevel godkjennes i Stortinget, men Støre er innstilt på at også dette skal gå raskt. 

Det interessante i denne sammenheng kan bli å se hva SV og Rødt gjør i møte med en slik avstemming. Det er ikke usannsynlig at de vil stemme for ratifisering, og ytterligere bevise at partiene de facto er støttepartier for Støres regjering spesielt og norsk imperialisme generelt.

Det er også et spørsmål om likeverd for søknader, og noe formalia må tilsynelatende opprettholdes, for eksempel av respekt for Georgia og Ukraina som fikk et politisk løfte om medlemskap fra et NATO-toppmøte allerede i 2008.

Begge land kan også bli invitert til NATOs toppmøte i Madrid i juni, om de søker medlemskap i løpet av mai.

Les også:

Referanser

Finske og svenske aviser: Sverige og Finland enige om mulig felles Nato-søknad i mai

Opplysninger til VG: To ukers prosess om Finland og Sverige søker Nato-medlemskap

Over two decades of Poland in NATO – the path to membership and future prospects | Warsaw Institute