1

Israel: Ingen gransking av drapet på palestinsk journalist

Militærpolitiet i de israelske forsvarsstyrkene vil ikke åpne etterforskning av drapet på Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh, 51, i Jenin, til tross for at hun ble skutt i hodet av en skarpskytter fra hæren. Dette melder den israelske avisen Haaretz. Militærpolitiets etterforskningsavdeling mener at en etterforskning som behandler israelske soldater som mistenkte vil føre til motstand i det israelske samfunnet.

Familien til Abu Aklehs sier at det var dette de hadde forutsett og de gjentok sin bønn om en åpen gransking av omstendighetene rundt drapet.

«Vi ventet dette fra israelerne. Det er derfor vi ikke ønsket at de skulle delta i etterforskningen,» sa familien til Al Jazeera. «Vi ønsker å holde den som er ansvarlig for disse handlingene ansvarlige. Vi oppfordrer spesielt USA – siden hun var amerikansk statsborger – og det internasjonale samfunnet til å åpne en rettferdig og gjennomsiktig etterforskning og få slutt på drapene.»

Familien har blitt beroliget av den amerikanske regjeringen med at drapet på Abu Akleh vil bli etterforsket. Ifølge Haaretz var det «ingen mistanke» om at skytingen var en kriminell handling. I avhør har soldatene hevdet at de trodde de skjøt mot en palestinsk kombattant, til tross for at vitner og Al Jazeera-journalister rapporterte at det ikke var noen skyting i Abu Aklehs nærhet. Journalisten hadde også på seg en splintvest tydelig merket «PRESS» (presse) og hadde på seg hjelm da hun ble myrdet 11. mai mens hun dekket okkupasjonshærens storming av flyktningleiren i Jenin.

TFM har skrevet om drapet her:

Begravelsen av Abu Akleh ble holdt 13. mai og denne ble angrepet av israelske styrker, noe som førte til at de som bar kisten nesten mistet den. Massene samlet seg og slo tilbake. 33 ble skadet, hvorav 6 måtte på sykehus, ifølge Jerusalem Røde Halvmåne. 6 ble arrestert ifølge israelske styresmakter for kasting av stein og glassflasker.

Referanser
Haaretz, Israeli military will not conduct criminal probe into Al Jazeera reporter’s death – Israel News – Haaretz.com
Haaretz, 57 US lawmakers demand FBI, State dept. inquiry into Shireen Abu Akleh killing – US News – Haaretz.com
Al-Jazeera: Israeli police attack on Shireen Abu Akleh mourners sparks outcry | Israel-Palestine conflict News | Al Jazeera
Middle east monitor: Israel will not investigate killing of Palestinian journalist