1

1. mai i Polen

1. mai ble feiret i Polens hovedstad, Warszawa, med to 1. mai-tog. Den ene var organisert av fagforeningen OPZZ og sosialdemokrater, og den andre var organisert av utenomparlamentariske sosialister. 

I begge togene var det en tydelig antikrigs stemning. Andrzej Radzikowski, president for OPZZ, sa i en tale at «Denne krigen må avsluttes så snart som mulig. (…) Vi sier STOP WAR nå.» OPZZ sitt tog gikk under hovedparolen «Fred, Arbeid, Sikkerhet».

Det andre toget var mer åpent antikapitalistisk og antiimperialistisk med parolene «Sosialisme eller barbarisme – ingen annen vei», «NEI – til polsk militarisering – russiske tropper ut av Ukraina» og «Vi kjemper for fremtiden – vi husker fortiden». Den marxist-leninistiske gruppen Instytut Karol Marksa deltok også i den utenomparlamentariske 1. mai-toget der de delte ut løpesedler. Instytut Karol Marksa sier at de går i fotsporene til Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao, og at de største antirevisjonistene de er inspirert av er formann Gonzalo, Joma Sison, Ibrahim Kaypakkaya, Siraj Sikder og Charu Majumdar.

Referanser
Gewerkschaftsverband OPZZ organisiert landesweit 38 Demonstrationen und Kundgebungen — Website (rf-news.de)
O nas – Instytut Karola Marksa – Centrum Marksistowskiej Analizy Politycznej (instytut-marksa.org)
Dwa pochody pierwszomajowe – Portal informacyjny STRAJK
W Warszawie pochody pierwszomajowe były widoczne – Portal informacyjny STRAJK