1

USA: Enda en skoleskyting ryster landet

Journalister og kommentatorer sliter med å finne ord, når USA 24. mai ble rystet av enda en grusom «skolemassakre». Denne gangen ble 19 barn og to lærere drept ved en barneskole i Texas.

De fleste ofrene ble bare 9, 10 og 11 år gamle. Gjerningspersonen var en ung mann på 18 år, som også skal ha skutt og skadd sin bestemor før han begikk udåden. De første meldingene sier at han selv ble skutt av politiet da disse ankom åstedet.

Hendelsen vekker både sorg og sinne, og mange roper etter handling fra politikere og fra hele samfunnet. Mange, selv landets president, spør seg hva som er galt med USA, da ingen andre land er i nærheten av å ha den samme hyppigheten av denne typen voldshandlinger.

Medier melder at det har vært 27 «skoleskytinger» hittil i år i USA, altså omtrent 1 hver uke. CNN skriver at siden 2009 har det vært 288 slike hendelser i USA, mot 5 totalt i «andre store industrialiserte land til sammen». World Population Review har en oversikt der de hevder at det i samme tidsrom som det fant sted 288 slike skytinger i USA, for eksempel skjedde 1 i land som Tyskland, Russland, Kina og Tyrkia, 2 i Brasil, og ingen i de fleste av verdens land. Den forferdelige «andreplassen» innehas av USAs naboland Mexico, med 8 slike hendelser i samme tidsrom.

Med andre ord er det ingen tvil om at USA står i en unik stilling, og det reiser seg ikke bare spørsmål om våpenlovene. USA er ikke det eneste landet i verden med liberale våpenlover, selv om det er betydelig lettere for en enkeltperson å skaffe seg tunge skytevåpen lovlig der enn i de fleste land. Antallet massakre og angrep er uansett ikke proporsjonalt i USA sammenlignet med andre land, med antallet våpen blant sivile. Dermed må det også være noe ved politikk, samfunn og kultur i USA. Vi peker på at USA-imperialismen i dag er verdens eneste politiske, økonomiske og militære supermakt, med verdens soleklart største militærapparat, et militarisert politi, en rotfestet og vulgær rasisme, samt eskalerende problemer med rusmisbruk, og i tillegg en kultur som er sterkt preget av individualisme og fetisjering av vold. Vi finner det sannsynlig at dette er blant faktorene som spiller inn.

Ved en slik hendelse ønsker man ikke å slå politisk mynt på tragedien, men de hjerteskjærende scenene er ikke isolerte enkelthendelser som «faller ned fra himmelen». Gjerningspersonene er vokst frem av det sosiale og kulturelle jordsmonnet. Tragediene gror, i det minste til en viss grad, ut av hva slags økonomi, politikk og kultur landet har. Det er ikke spekulativt å hevde at dette i det minste sier noe om hva slags udyr USA-imperialismen er. USA-imperialismen påfører ikke bare folket massakre og terror verden rundt, men lar sine egne barn, og alle barneforeldre, leve i vedvarende frykt for slike tragedier som denne uken rammet en småby i Texas.

Referanser

Tiåring blei drepen då ho prøvde å ringe 911

List of school shootings in the United States – Wikipedia

27 school shootings have taken place so far this year

School Shootings by Country 2022

The US has had 57 times as many school shootings as the other major industrialized nations combined

US Gun Policy: Global Comparisons | Council on Foreign Relations

Estimated number of civilian guns per capita by country – Wikipedia