1

Chile: Gabriel Boric svikter mapuchene

Under valgkampen lovet president Boric mapuchene støtte til å løse konflikten og få en slutt på utkastelser og plyndring av jorda. Nå gjør han det samme som sin erkereaksjonære forgjenger, Piñera. Regjeringa hans har igjen utplassert militæret og innført unntakstilstand i mapuche-regionen Araucanía. Militæret har hatt kontroll over området siden 17. mai, grunnleggende rettigheter har blitt undergravd og lover oppheva. 

En av Borics første offisielle handlinger i mars i år var å oppheve unntakstilstanden innført av hans forgjenger Sebastián Piñera, og innenriksminister Izkia Siches kritiserte da kraftig militariseringen av Araucanía. Siches hevder at årsaken til utplasseringa av militæret og den erklærte unntakstilstanden er sikkerheten til innbyggerne i området, og Boric har beskrevet utplasseringa av militæret som nødvendig for å sikre fri bevegelse av varer. 

Araucanía er den fattigste regionen i Chile og mapuchene som bor der har i århundrer kjempa mot utbytting og undertrykking, de siste årene spesielt mot utkastinger, plyndring av joda og ødelegging av naturen.

Situasjonen i Araucanía viser at alt fortsetter som før, den opportunistiske regjeringa under Boric fortsetter å terrorisere mapuchene og alle løftene deres viser seg å være løgner.

Les også: 

Referanse
Chile: Wiederholter Ausnahmezustand in Mapuche Gebieten – Dem Volke Dienen