1

Japan: Protesterer mot yankee-okkupasjonen

På øya Okinawa var det 15. mai en stor demonstrasjon mot tilstedeværelsen av yankee-tropper. 15. mai markerer 50 år siden slutten på den offisielle dominansen til yankee-imperialismen over Okinawa og øyas tilbakevending til japansk styre i 1972.

Dette til tross trakk USA aldri troppene sine tilbake, men fortsatte sin terror mot befolkningen. I 1995 fant massive mobiliseringer sted på øya etter at soldater voldtok en 12 år gammel jente. Mellom 2015 og 2020 ble 69 amerikanske marinesoldater dømt i Okinawa for seksuelle krenkelser mot mindreårige, besittelse og distribusjon av bilder av seksuelle overgrep mot barn, og forsøk på seksuelle overgrep mot mindreårige. Det er registrert rundt 4.700 voldshandlinger begått av det yankee-soldatene mot folket på Okinawa, som voldtekt, vold, drap, ran og «ulykker» der soldatenes kjøretøy eller våpen har tatt livet til hundrevis av okinawere. 

Rundt tusen okinawere okkuperte gatene i Ginowan, en by i Okinawa, i protest mot tilstedeværelsen av US-amerikanske tropper. For tida okkuperer rundt 30.000 amerikanske tropper øya med 31 militærbaser. Denne okkupasjonen utgjør rundt 70 % av de amerikanske troppene som oppholder seg i Japan, mens Okinawa kun utgjør 0,6 % av det japanske territoriet. Demonstranter bar anti-USA-skilt og krevde at yankeene skulle forlate øya.

Referanse
Japão: Protestos em Okinawa contra ocupação ianque – A Nova Democracia