1

Irland: James Connolly-huset stengt av politiet

Siden 1. mai har aktivister drevet et hus for trengende i Dublin. Torsdag denne uken ble de kastet ut i en massiv politiaksjon.

James Connolly-huset har siden 1. mai vært åpent for trengende, og det har vært drevet av aktivister som en del av kampanjen “Hus til folket”. Torsdag morgen ble huset ryddet for aktivister og tatt tilbake av gardaí (det irske politiet), melder huset på sin facebookside.

Bygningen ble tidligere drevet av Frelsesarmeen, som overtok huset på langtidskontrakt. En av forutsetningene i kontrakten var at huset aldri ville stenges så lenge hjemløshet fortsatt er et problem i Irland. Frelsesarmeen og den borgerlige staten brøt denne forpliktelsen i 2021, og stengte bygningen i en tid da hjemløsheten øker over hele Irland, og det er mennesker som dør i gatene. I skrivende stund oppgir kameratene fra Anti Imperialist Action at det finnes 10 000 hjemløse i Fristaten. Det har blitt oppgitt at bygningen skal bygges om for å huse ukrainske flyktninger og skal driftes av Frelsesarmeen. Husokkupantene sier de ikke visste om dette da bygningen ble overtatt, 1. mai. Det de derimot visste, var at bygget hadde stått tomt siden det ble stengt av frelsesarmeen i 2021, for så ikke bli vedlikeholdt.

Revolutionary Workers Union (RWU) restaurerte bygningen til det tiltenkte formålet, skaffet boliger til de som trenger det og har også jobbet for å lindre noen av de andre grusomhetene med hjemløshet. De revolusjonære har også brukt huset som base for å dele ut mat og varm drikke til hjemløse i Dublin. Bygningen har vært dekorert med republikanske sosialistiske faner og bannere. Bygningen har blitt et samlingsted for politisk kamp, hvor det det organiseres demonstrasjoner, aksjoner, treninger osv. Hundrevis av mennesker har deltatt på aktivitetene og vist solidaritet med James Conolly house.

Men nå er det altså slutt.

Video fra aksjonen, filmet av aktivist:

https://fb.watch/dxrlRh9Gri/

2 aktivister ble innbrakt i en massiv politiaksjon der 80 politifolk slo ned dørene og tok seg inn i huset. Politiet oppgir at grunnen til størrelsen på aksjonen var at de ikke visste hva de de kunne vente i huset. Siden retten begjærte huset tømt innen morgenen 2. juni, har revolusjonære hatt markeringer og stilt opp til forsvar av huset.

En video publisert på facebook viser omfanget av aksjonen:

https://www.facebook.com/JamesConnollyHouse/videos/849095839394607

De 2 aktivistene som var i huset måtte møte for retten allerede samme ettermiddag, der de ble fremstilt for fengsling. Ingen av dem var villig til å forplikte seg til ikke å overtre eller forstyrre eiendommen ytterligere. På tross av dette, nektet dommeren å fengsle dem.

En av aktivistene sa til sitt forsvar i retten at det var rett å okkupere huset og å nekte å forlate det fordi det finnes 10 000 hjemløse, hvorav 3 000 barn, i Irland. De sa videre til dommeren at om en hadde rekvirert halvparten av de ledige eiendommene i landet, så hadde hjemløshetskrisen vært mer enn løst. Han kritiserte videre statens tafatte reaksjon på krisen som fører til at folk dør på gaten og at han ikke kom til å forplikte seg til å holde seg unna ledig og tomt husrom.

RWU skriver på facebooksiden til James Connolly-huset: James Connolly-huset er borte, men det var bare det første av mange flaggskip. RWU kontrollerer fremdeles Liam Mellows-huset, i tillegg til et annet sted som ikke er annonsert enda.

Referanser
TFM: Irland: Husokkupasjon og åpning av James Conolly-huset
AIA: Building the Housing Resistance
Breakingnews.ie: Salvation army regains building earmarked for ukrainian refugees after Garda operation