1

Irland: Husokkupasjon og kampanje mot hjemløshet

Våre kamerater i Anti Imperialist Action i Irland har publisert en tekst om husokkupasjon og kampanjen mot hjemløshet i Irland. Teksten kommer som en følge av den irske statens stenging av James Connolly Huset.

Vi har gjort en uoffisiell oversettelse av kameratenes artikkel:

James Connolly House: Et slag mot den kontrarevolusjonære Fristaten

Forrige uke fikk Fristaten et historisk slag. På vegne av Frelsesarmeen, en britisk kult kjent for reaksjonære synspunkter, korrupsjon og grådighet, tømte åtti gardaí (Irsk politi, oversetters anm), hvorav mange var bevæpnet, James Connolly House på Eden Quay i en razzia og brakte beboerne til arresten i Store Street før de ble trukket frem for en fristatsdommer. Boligaktivistene nektet å spille domstolens spill, og viste sin fullstendige forakt for det kontrarevolusjonære rettssystemet. Til tross for denne åpne forakten mot lovene deres, nektet dommeren å fengsle aktivistene og disse gikk fri.

Fristaten og Frelsesarmeen hadde latt Eden Quay 12-14 stå tomt i femten måneder, en fire-etasjes bygning med oppvarming, vann og elektrisitet. Bygget var i stand til komfortabelt å huse mange mennesker og tilby mange tjenester, men den ble stående ubrukt mens folk regelmessig døde av mangel på slike nødvendigheter på gatene utenfor. Det revolusjonære arbeiderforbundet (Revolutionary Workers Union, RWU), med støtte fra andre sosialistiske republikanere, anskaffet seg bygningen og tok den i bruk, og huset de trengende, inkludert flyktninger, skaffet nødvendigheter til hundrevis, og var vertskap for en lang rekke arrangementer, inkludert kulturelle, politiske og sosiale arrangementer.

I nesten seks uker var den tidligere forlatte bygningen et sted for progressive, radikale og marginaliserte, og trakk folk fra fjern og nær og fra alle samfunnslag, forent rundt en sunn fornuft om at den nåværende situasjonen må endres. Det vakte konstant oppmerksomhet utenfra, med folk i Dublin som beundret stjerneplogen, flagget til Irish Citizen Army, som vaiet høyt fra taket, sammen med mange bannere og flagg, med revolusjonære slagord og som uttrykker solidaritet med de undertryktes kamper her og i utlandet.

Rett etter at bygningen ble okkupert hevdet Frelsesarmeen for første gang offentlig at den hadde til hensikt å pusse opp bygningen for å huse ukrainske flyktninger. På spørsmål om dette i retten, sa en aktivist: «Jeg vil tro det når jeg ser det.»

En annen aktivist sa at de ikke var «klarsynte» og at de ikke visste om Frelsesarmeens påståtte planer, men de vet at omtrent alle pengegribbende huseiere i landet vil finne på en slik historie for å rettferdiggjøre å beholde eierskapet til ledige eiendommer, som det er 100 000 over hele landet. Rettsdokumentasjon avslørte også at utleierne tidligere hadde til hensikt å huse afghanske flyktninger i bygningen, men disse planene ble også til intet. Kanskje det nå har vært nok press, og statskontrakten vil være feit nok, til at Frelsesarmeen endelig kan ta denne fullt fungerende sentrumsbygningen i bruk, men det vil bare tiden vise.

Da de visste at fristatsstyrkene sannsynligvis ville komme til huset for en razzia, forlot de fleste innbyggerne bygningen til sikkerheten til et annet tilfluktssted anskaffet av RWU, og bare to innbyggere, som var villige til å møte de reaksjonære statsstyrkene, gjensto å motstå utkastelsen. Åtti Gardaí, med et helikopter, flere varebiler og våpen, stormet bygningen, brøt gjennom de defensive barrikadene og tvangsfjernet aktivistene. En operasjon som skal ha kostet skattebetaleren hundretusenvis av euro, klarte å fjerne bare to menn, hvorav den ene er i syttiårene. En stor styrkedemonstrasjon som bare tjente til å demonstrere deres svakhet og frykt i møte med motstand.

Administrasjonen – komiteen for de rike, med Connollys ord – har løslatt to aktivister som hadde beslaglagt en eiendom i sentrum, holdt den i førti dager, åpenlyst erklært sin sosialistiske republikanske politikk, vist forakt for staten, trosset flere rettsinstanser og ordre, og tok ikke hensyn til regler og forskrifter fra Fristatsretten. Det er tydelig at rikmannskomiteen ikke ønsker at James Connolly House skal være gnisten for en nasjonal boligbevegelse. De ønsker ikke å sette en fyrstikk til en åker med tørt høy.

Men gnisten er tent og bålet er klart til å bryte ut.

På hundreårsdagen for kontrarevolusjonen har Fristaten fortsatt ikke konsolidert sitt styre. Det er fortsatt en marionettstat for imperialistiske interesser. Det irske folket kan bare tåle denne dusjen av korrupte tyver som lyver for oss og driver landet vårt i bakken så lenge. Denne latterlige tunghendte operasjonen, etterfulgt av et knapt slag på håndleddet i domstolene, demonstrerer deres redsel for en revolusjonær boligbevegelse – en ekte folkebevegelse som ikke nøyer seg med å tigge om smuler utenfor Leinster House og kniving for valgverv.

I 1916 ledet James Connolly motstanden i Dublin mot omtrent de samme kreftene som undertrykker landet vårt i dag. I en generasjon hadde irsk politikk blitt definert ved å trygle Westminster om innrømmelser og se etter posisjoner i det koloniale systemet. Opprøret i 1916 satte en stopper for det. De revolusjonære proklamerte den irske republikken på egen autoritet og forsvarte den med våpenstyrker.

James Connolly House har også skilt seg ut for revolusjonspolitikken, basert på folkets autoritet og rettigheter. La oss få slutt på den skammelige handlingen å tigge om litt mer fra våre undertrykkere – de har for lenge siden vist sin forakt og ignorering av oss.

Den ynkelige tilstanden vårt folk har blitt drevet inn i på grunn av det utenlandske herredømmet over landet vårt, er alene rettferdiggjørelse nok til å slå tilbake. La oss ta tilbake det som rettmessig er vårt og sette en endelig slutt på denne galskapen. Til tross for statlig undertrykkelse, inkludert ytterligere to arrestasjoner ved et annet oppkjøp, har ikke den revolusjonerende boligaksjonskampanjen sviktet. Alle de som ønsker å engasjere seg i eller støtte kampanjen bør ta kontakt med RWU.

«Forsvarerne av dette riket har jobbet godt i det skjulte og i det fri. De tror at de har pasifisert Irland. De tror at de har kjøpt halvparten av oss og skremt den andre halvparten. De tror at de har forutsett alt, tror at de har forsørget mot alt; men de toskene, de toskene, de toskene! — de har etterlatt oss våre fenieske døde, og mens Irland holder disse gravene, skal det ufrie Irland aldri være i fred.» – Patrick Pearse, 1915

«Orden råder i Berlin!» Dere tåpelige lakeier! Din «ordre» er bygget på sand. I morgen vil revolusjonen «reise seg igjen og slå sammen med våpnene sine», og til din skrekk vil den kunngjøre med flammende trompeter: Jeg var, jeg er, jeg skal være!’ – Rosa Luxembourg, 1919

Les mer:

Referanse
AIA: James Connolly House: A Strike Against Free State Counter Revolution