1

Oslo: Demonstrasjon etter brutalt angrep mot utested med LHBT-profil

Natt til lørdag 25. juni, hvor årets Pride-parade skulle finne sted i Oslo, er 2 personer drept og 21 skadd, 11 av dem alvorlig, i et angrep som virker målrettet mot det kjente utestedet London. Paraden ble avlyst, men et spontant demonstrasjonstog gikk likevel den planlagte ruten i dag.

Gjerningsmannen ble raskt pågrepet, og er identifisert av mediene. NRK skriver: «Zaniar Matapour (42) er siktet for drapene i Oslo sentrum. Han er tidligere straffedømt for flere forhold og kjent av PST. (…) 42-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger. (…) PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake til 2015, med bekymring om at han blir radikalisert og inngikk i et ekstremt, islamistisk kontaktnettverk i Norge (…) Han er tidligere straffedømt for grov vold og oppbevaring av narkotika»

En dom fra 1999, hvor han var tiltalt for knivstikking, tok ifølge NRK «hensyn til hans lave alder og «åpenbare psykiske problemer» (…)» og de skriver «I februar 2016 ble han dømt for å ha oppbevart 100 gram kokain. Forholdene lå flere år tilbake i tid. (…) I 2019 ble Matapour pågrepet og siktet etter at det ble skutt mot en bolig i Oslo.» Det sistnevnte ble han ikke dømt for.

Under demonstrasjonen i Oslo i dag, ble det ropt slagord om at skeive er her for å bli og at «kampen fortsetter». Det ble holdt følelsesladde appeller utenfor utestedet London, hvor enkelte la vekt på å ikke bare slå ring om skeive, men også å forsvare andre minoriteter mot eventuell rasisme i kjølvannet av hendelsen, for eksempel muslimer og folk med psykiske problemer. Utestedet London har i flere tiår vært kjent som et utested for homofile og andre skeive.

Angrepet ser ut til å føye seg inn i rekken av voldelige angrep i Europa og Nord-Amerika, som retter seg mot grupper som fra før utsettes for trakassering, sjikane og diskriminering. En rekke masseskytinger i USA har vært rasistisk motiverte, og både der og i Europa har angrep rammet skeive og folk fra religiøse minoriteter. Dette er fellesnevnere for mange massedrap, enten gjerningsmannen er hvit fascist eller såkalt «jihadist». Rasistiske og patriarkalske strukturer i samfunnet, kommer i ekstreme tilfeller til uttrykk på denne måten.

Av denne grunnen er kampen mot disse strukturene ikke bare et hverdagslig spørsmål, men et spørsmål om liv eller død. Strukturene er videre ikke løsrevede ideer. De gror frem fra samfunnets materielle basis. Derfor kan ikke endring begrense seg til kamp om ideer, det er nødvendig å forandre samfunnet fundamentalt om man skal fjerne patriarkatet og rasismen.

Våre tanker går i dag til de etterlatte, de skadde, til de som var direkte berørt og til alle som skulle delta i markeringer i dag, og vi hilser alle som i dag tok til gatene for å stå sammen og vise kampvilje og motstand.

Kampen fortsetter.

Se også:
https://tjen-folket.no/index.php/2022/06/25/bergen-solidaritetsmarkering-for-ofrene-av-terrorangrepet-i-oslo/

Referanser
Oppfordrer folk til å feire kjærligheten tross avlyste Pride-markeringer
Skyting ved utested i Oslo sentrum – PST hever trusselnivået
Zaniar Matapour (42) er siktet for drap og terror