1

Rasistene i Sian dyttet av veien etter sammenstøt

Oppdatert 03.07. kl 15.00.

Den rasistiske gruppa Sian gjennomførte flere provokasjoner lørdag 2. juli, hvor de tente på koraner forskjellige steder i arbeiderbydeler øst og sør i Oslo. En av provokasjonene førte til sammenstøt, da masser stanset brenningen og rasistene brukte «forsvarsspray» mot disse, og i forlengelsen av dette ble rasistenes bil kjørt av veien.

Sians leder Lars Thorsen stikker seg ofte ut i sine uniformer og i sin kamuflasjemalte bil. Denne gangen endte bilen i grøfta, etter å ha støtt sammen med en annen bil på veien. Politiet har pågrepet føreren av den andre bilen, som blir siktet for forsøk på grov legemsskade. Thorsen er relativt uskadd og på frifot, og ingen av de andre rasistene ble alvorlig skadd i bilvelten, som ser ut til å ha skjedd i lav hastighet.

Avisa Oslo skriver søndag 3. juli: «To kvinner er nå siktet etter lørdagens Sian-påkjørsel. Søndag skal en av de i avhør med politiet.» og «Ifølge VG er kvinnen siktet for grov kroppsskade etter å ha kjørt inn i siden på en bil med fem passasjerer. Blant disse var Sian-leder Lars Thorsen. Bilen havnet på taket, og kvinnen kjørte fra stedet. Like etter hendelsen var AO i kontakt med eieren av bilen. Hun satt i passasjersetet da venninnen hennes kjørte bilen inn i bilen pÅ E6. Eieren innrømmer at de kjørte på bilen med vilje, men påstår at det var selvforsvar. »

Bilde: Lars Thorsen står med ryggen til kamera og ser på bilen sin.

Hendelsen skjedde på Mortensrud, som er et av de fattigste nabolagene i Oslo og Norge. Forspillet til episoden var at Sian-rasistene hadde brent en koran i et gangfelt på Mortensrud, og at tilfeldige forbipasserende grep inn. En av personene som var i bilen sier de først deltok i å stoppe brannen, og så at de ble angrepet av rasistene, som ved en rekke andre anledninger tidligere har sprayet «forsvarsspray» på folk.

Massene på Mortensrud opptrådte heltemodig i møte med den rasistiske provokasjonen, og gjorde hele seansen til et pinlig nederlag for rasistene.

Bilde: Lars Thorsen brenner koranen foran moskeen på Stovner. Etter dette kjørte de til Haugenstua hvor Islam Net har eier lokaler.

Bilde: Lars Thorsen diskuterer med Fahad Qureshi fra Islam Net utenfor deres lokaler på Haugenstua, etter at han først har forsøkt å stikke av når Qureshi nærmer seg. Thorsen insisterer på at han kan brenne koranen også på privat eiendom. Etter 25 minutters samtale kjører Sian videre.

Bilde: Thorsen og kompani tenner på koranen på Mortensrud og holder den med ildtang.

På Mortensrud griper en rekke mennesker raskt inn. En mann tar umiddelbart av seg jakka og bruker den for å slukke flammene. Rasistene dytter ham, men han lar seg ikke skremme. Flere kommer til fra forbipasserende biler, og rasistene stikker av mens masser hjelper hverandre med å slukke ilden og fordømmer rasistene. Etter dette uspiller det seg et drama på veien, hvor rasistene blant annet sprayer med rød forsvarsspray, som ser ut til å også treffe dem selv og inne i egen bil, før kollisjonen hvor rasistenes militære gelenderwagen ruller rundt og havner i grøfta.

Bilde: Lars Thorsen dytter en av massene når han løper til for å slukke brannen.

Bilde: En av Thorsens kumpaner (oransj shorts) dytter og brøler.

Etter bruduljene på Mortensrud stikker Sian av og det skjer flere sammenstøt med en bil på motorveien. Det var ingen tilfeldig kollisjon, men en kamp mellom de to bilene og de som satt i dem.

Bilen går rundt. Det er usikkert om det er blod eller «forsvarsspray» rasistene har fått på seg. Tross ulykke og tilsynelatende sjokk filmer flere av dem konstant.

Bilde: Anna Bråthen fra Sian ligger på båre og to av hennes kumpaner står dels med ryggen til kamera.

Det Sian utsettes for, av alle mulige reaksjoner, viser at masser bekjemper rasistene spontant. Mange finner seg ikke i at de og andre trakasseres i sine egne nabolag.

Muslimer er særlig utsatt for sjåvinistisk hets og trakassering i Europa. Dette har vært situasjonen i mange tiår, og forverret seg kraftig under og i kjølvannet av den første Gulfkrigen og enda mer etter at Bush erklærte «krigen mot terror» i 2001.

Referanser
Politiet tror Sian-lederen ble påkjørt med vilje – kvinne pågrepet – NRK Norge
Sian-leder presset av veien – person siktet for grov vold
Politiet tror SIAN-lederen ble påkjørt med vilje – VG
Sian-leder påkjørt med vilje: To kvinner siktet