1

Brasil: Bonde drept av gruveselskap

Våre brasilianske kamerater i A Nova Democracia skriver at den 46 år gamle bonden Reginaldo Pereira de Oliveira, kjent som Regis ble skutt den 14. mai. Han ble drept av sikkerhetsvaktene til det imperialistiske gruveselskapet Vale, som profitterer på arbeidernes blod og bøndenes jord. 

Drapet fant sted ved bredden av Carajás Railroad i Marabá. Familien forteller at Regis var på fuglejakt da sikkerhetsvakter skøyt han med hagle i beinet, og knuste kneet hans. Han døde ikke av skuddet, men sikkerhetsvaktene dro ham med inn i et skogsområde der han ble liggende hjelpeløs. Kroppen hans ble først funnet etter to dager. 

Reginaldos drap er ikke et isolert tilfelle. Det er en tilbakevendende praksis fra gruveselskapet Vale at de skremmer, truer og dreper gjennom innleide sikkerhetsvakter. I andre regioner av landet der gruveselskapet opererer, er det også flere rapporter om angrep mot bondemassene utført på samme måte.

Nylig i byen Mariana i Minas Gerais, ble minst 19 mennesker drept og urbefolkningas landsbyer i Belo Horizonte ble ødelagt, men folket fortsetter å kjempe mot Vale, og tar tilbake jorda. Representanter for urbefolkninga rapporterer at sikkerhetsvaktene 13. april forsøkte å hindre bilene deres i å komme inn på området sitt, til og med for å bringe vann og mat. De rapporterer også at sikkerhetsvaktene dumpa lass med jord for å blokkere tilgangen og hindre urbefolkninga å ferdes fritt.

I Parauapebas angrep rundt femti væpna Vale-sikkerhetsvakter ei bosetning 21. juni. De paramilitære ødela boliger, voldtok og skjøt bønder, inkludert barn og eldre. Under aksjonen ble rundt 20 bønder skadd.

TFM legger til at monopolselskapet Vale er nært forbundet med det norske dels statseide monopolet Norsk Hydro gjennom samarbeid og oppkjøp i Brasil. Norsk Hydro driver en berykta og miljøskadelig virksomhet i Brasil, og denne virksomheten kan heller ikke skilles fra den brutale og morderiske undertrykkingen av massene i landet.

Referanse
PA: Camponês é assassinado por seguranças contratados pela Vale – A Nova Democracia

Vale (gruveselskap) – Wikipedia