1

Fem nyheter fra forrige uke

Bilde: Soldat i skyttergrav øst i Ukraina.

Her følger fem viktige nyheter fra uke 27 (4..-10. juli). Krigen i Ukraina fortsetter, hvor russisk imperialisme midlertidig trapper ned angrepene for å samle krefter til en ny offensiv  i kampen om Donbass-regionen.

Krigen i Ukraina fortsetter å være et brennpunkt i kampen mellom imperialismen og undertrykte nasjoner, samt i rivaliseringen mellom de imperialistiske stormaktene og supermakta USA. I den norske hovedstaden Oslo har politiet blitt tvunget til å gripe inn mot et stort bordell, kontrollert av et ukrainsk-norsk kriminelt nettverk, som har smuglet unge ukrainske kvinner inn i Norge til prostitusjonsvirksomhet.

Nederland er blitt rystet av folkelige protester, i form av en militant bondeprotest, hvor politiet i en situasjon åpnet ild mot bøndene. Det har vært en rekke sammenstøt i flere land i Midtøsten, en region som preges av mange kriger og konflikter. Nord i det vestafrikanske landet Burkina Faso er flere titalls drept i sammenstøt. 

1. Ukraina: Russisk imperialisme tar «operasjonell pause» for å forberede ny offensiv i «slaget om Donbass» 

Yankee-tankesmien ISW skriver at krigen i Ukraina nå kjennetegnes av en «operasjonell pause» for den russiske invasjonsmakta. De russiske operasjonene som pågår nå skal ha til hensikt å legge grunnlaget for fremtidige offensiver. Denne uka har de gjennomført noen små operasjoner her og der, blant annet for å teste motstanderen og gjøre undersøkelser. ISW skriver at russiske styrker sannsynligvis vil intensivere artilleri- og missilangrepene vest for byen Bakhmut for å avskjære disse fra landbasert kommunikasjon.

Videre skriver instituttet at russiske styrker gjennomførte et begrensa og mislykka landbasert angrep nord for Donetsk by, og at den russiske hærledelsen fortsetter å organisere frivillige enheter og private militære kompanier som dels består av eldre menn og kriminelle, som støttepersonell for operasjonene i Ukraina. Bredt sett er det enighet om at russisk imperialisme fortsetter svært sakte å overta Donbass-regionen (Luhansk og Donetsk fylke), øst i Ukraina, hvor de har etablert sine «folkerepublikker». Denne prosessen kalles nå «slaget om Donbass». Videre fortsetter krigen også sør i landet. Den ukrainske regjeringen oppfordrer befolkning i områdene som okkuperes av Russland til å flykte fra disse. Det rapporteres også denne uka om partisanangrep bak de russiske linjene.

Samtidig hevder vestlige medier at de økonomiske sanksjonene mot Russland begynner å ha effekt, og at det er mangel på en del varer som skaper problemer for russiske masser. Videre flytter russisk imperialisme flere reservestyrker nærmere grensen til Ukraina. I konteksten rundt krigen, krever USA-imperialismen at Kina skal fordømme den russiske angrepskrigen. Forhandlingene i Nato går videre, om medlemskap for Finland og Sverige. De har tatt et nytt skritt mot medlemskap denne uka, etter at de kom til enighet med Tyrkias Erdogan uka før, men Sveriges statsminister mener det kan ta et års tid før de blir medlemmer. Med andre ord har Tyrkia forsinket prosessen vesentlig, i strid med de entusiastiske spådommene Jens Stoltenberg først kom med.

Referanser
Russian Offensive Campaign Assessment, July 10 | Institute for the Study of War
War in Ukraine: the battle for Donbas – Reporters
Debatt: Moskva må velge mellom smør eller våpen – VG
Russland flytter reservestyrker nærmere Ukraina – VG Nå: Nyhetsdøgnet
Nyhetsstudio – Blinken ber Wang fordømme Russlands invasjon
Russlands invasjon av Ukraina: – Advarer: «Katastrofale konsekvenser»
Ukraina i natt: Ukrainas visestatsminister oppfordrer ukrainere til å flykte fra okkuperte områder
Sverige og Finland tar nytt skritt i retning Nato-medlemskap
Statsminister Andersson til Forsvarets forum: —Det kan ta ett år før Sverige er Nato-medlem
Nato er forberedt på et nytt Erdogan-stikk | DN

2. Norge: Stort bordell avslørt i Oslo

Denne uka publiserte NRK en reportasje om at politiet har slått til mot et stort bordell i Oslo. En hel bygård ble brukt til å huse prostituerte, som i all hovedsak kommer fra Ukraina. De unge kvinnene, mer enn 200 sier politiet, er blitt smuglet over grensa fra Sverige til Norge, via en tursti gjennom skogen. Politiet mener denne kriminelle operasjonen har pågått over lengre tid, og at hallikene har tjent millioner av kroner. De har tatt mer enn halvparten av pengene i fortjeneste, i tillegg til å kreve kvinnene for husleie og andre utgifter. Flere kvinner har også vitnet om vold og trusler, og om «arbeidsdager» fra 12.00 til 03.00, hvor de måtte være tilgjengelige for kunder, men hvor mange også måtte stille opp utenfor denne avtalte tiden.

Politiet har avslørt at noen har kunnet investere i store feriehus og fine biler som følge av denne menneskehandelen med kvinner fra det krigsherjede Ukraina. Hele saken avslører igjen den falske liberale propagandaen som forsøker å forskjønne prostitusjonen som «sexarbeid». Dette er en samfunnsnedbrytende og menneskefiendtlig industri, som verden over handler om å utnytte fattigdom og patriarkalske strukturer, til å selge kvinners kropper. Videre viser saken sammenhengen mellom prostitusjon, kriminelle nettverk og krig og nød. 

Det er en falsk og grunnløs påstand at en avkriminalisering av «sexkjøp» fjerner de kriminelle hallikene. Kriminelle nettverk driver utesteder i Oslo, selv om utesteder både er legale og regulerte. Det utøves svart arbeid i en rekke lovlige bransjer. Videre har prostitusjonen beviselig svært skadelige konsekvenser for de involverte, og den har også en ideologisk effekt på hele samfunnet. Kvinner objektiviseres på ekstremt nivå av denne industrien, med konsekvenser for liv og tenkning blant alle kvinner og menn.

Videre viser avsløringen noe av at prostitusjonen fortsetter i stor stil, tross «sexkjøpsloven». Hallikene organiserte salget via åpenlyse annonser på nettet, og kundene betalte ikke bare kontant men også med vipps, har det kommet frem. Prostitusjon er ikke hovedsakelig en liten industri hvor enkeltpersoner som liker sex tjener gode penger de kan finansiere studiene sine med, slik mediene rutinemessig forsøker å selge som idé. Dette er en stor industri, organisert av kriminelle nettverk, hvor fattige kvinner rekrutteres i undertrykte land, smugles over grensa, og lever på de kriminelles nåde med grov utbytting og trusler om vold. At de kriminelle kunne anvende en hel bygård til denne virksomheten midt i Oslo sentrum, ikke langt fra slottet og Stortinget, viser at staten og politiet ikke gjør noe virkelig forsøk på å stoppe prostitusjonen. Som vanlig fungerer lovverket kun som en begrunnelse for å opprettholde en viss borgerlig «lov og orden», og kan ikke, og har heller ikke til hensikt å, løse sosiale problemer.

Referanse
Avslørte hemmelig bordell i Oslo – Norge

3. Nederland: Bondeprotest ville lamme landet og ble møtt med skarpe skudd

Den siste uka har mer enn 40 000 bønder tatt til gatene i Nederland. De kjemper for levebrødet i møte med krise og monopolisering, som vi også kjenner det i Norge. Dramatisk nok ble det løsnet skudd mot bøndene fra nederlandsk politi, etter harde sammenstøt og militant kamp. Det er brukt tåregass, hundrevis har fått bøter og mange er blitt arrestert.

Regjeringen har utløst protestene, etter å ha gjort vedtak om å kutte utslipp med mellom 40 og 70 prosent i landbruket, noe som ifølge regjeringen selv innebærer at mange bønder må redusere antall husdyr eller legge ned driften. Aftenposten skriver at Nederland er blant verdens største eksportører av landbruksvarer, og at landbruket også gjøres ansvarlig for store deler av utslippene i Nederland. Svaret på problemet, midt i en kontekst hvor imperialistene har erklært matvarekrise internasjonalt, er en plan som kan føre til store kutt i landbruksproduksjonen i landet! Avisa Nationen skriver at analytikeren Christian Anton Smedshaug sier nederlandske myndigheters plan «er et brudd med vanlige demokratiske prosesser».

Dermed ser vi igjen at det såkalte «grønne skiftet» anvendes til å omstrukturere økonomien. For Nederland vil det si å kutte i mindre lønnsom drift, som i et landbruk avhengig av subsidier, for å overføre mer penger til monopolene. Dermed veltes enda mer av byrden med matproduksjon over på undertrykte land.

De nederlandske bøndene finner seg ikke i kuttplanen. Aftenposten skriver at de siste ukene har bøndene blokkert veier, kanaler og broer. De har satt fyr på høystakker og blokkert inngangene til butikkenes store varelagere. De har samlet traktorer i hovedstaden Haag til «kjør sakte»-aksjoner. Alt sammen med uttalt mål om å lamme landet.

VG skriver at politiet avfyrte skudd mot bønder på tirsdag i byen Heerensveen, da disse ifølge politiet selv forsøkte å kjøre inn i politiets personell og biler ved en avkjøring til motorveien. Det ble skutt både varselskudd og såkalte «målretta skudd» sier politiet til avisen De Telegraaf. 

Opptøyene i Nederland viser at de folkelige protestene vokser også i Europa. Det er massenes svar på krisa og dyrtida, på den allmenne krisa i imperialismen, og et uttrykk for at den revolusjonære situasjonen er i ujevn utvikling i hele verden. Ikke bare proletariatet er under angrep som følge av den krympende profittraten for monopolene, men hele det arbeidende folket skal betale for krisa og krigen. De nederlandske bøndene viser at massene ikke finner seg i dette, og spontant reiser seg til kamp og motstand.

Referanser
Tear gas and dogs break up farmer protests; blockades continue – DutchNews.nl
Mener dette er grunner til opprøret i Nederland: – Omfanget, hastigheten og manglende involvering – Nationen
Store protester fra nederlandske bønder. De frykter for levebrødet.
Agricultural subsidies: Everyone’s doing it | Hinrich Foundation

4. Midtøsten: Nye sammenstøt og oppjusterte tall på døde i krigene i regionen

Den siste uka har FN justert opp anslaget av døde i Syria som følge av krigen og det har vært nye sammenstøt i Palestina og i Jemen. Det såkalte «Midtøsten», som mer presist kan omtales som Vest-Asia, har lenge vært et brennpunkt for kampen mellom imperialistene og undertrykte nasjoner, samt i rivaliseringen mellom imperialistene. Grunnlaget for de voldsomme konfliktene er åpenbart de enorme olje- og gassreservene, og dermed regionens avgjørende vekt for imperialistene, for verdens handel og industriproduksjon.

Syria: FN melder denne uka at den krigen i Syria, som har vart i 10 år, har krevd over 300 000 sivile menneskeliv. Det betyr 83 døde hver dag, og av disse skal 18 ha vært barn, mener menneskerettighetskontoret i FN. Konflikten har vart siden mars 2011 og det anslås at omtrent 1,5 prosent av befolkninga er drept. USA-imperialismen har hele tiden ført krig mot Assad-regjeringen i landet, særlig via sine stedfortredere i Tyrkia, Saudi-Arabia og «Den frie syriske hæren». Assad har videreført landets underordning under russisk imperialisme, og denne har på sin side gått militært inn for å støtte regjeringen, sammen med iranske styrker. Syria og Iran er halvkolonier dominert særlig av russisk imperialisme, og dette, og USA-imperialismens forsøk på å endre denne situasjonen, har vært et fremtredende aspekt ved krigen.

Palestina: Reuters melder 29. juni at en palestinsk militant ble drept av israelske soldater i den israelskokkuperte byen Jenin på Vestbredden. Palestinske myndigheter har erklært at dette skjedde som det siste i en serie sammenstøt. Den palestinske organisasjonen Islamsk Jihad har uttalt at en av deres stridende ble drept da han konfronterte okkupasjonsstyrkene i Jenin, hvor militæret har intensivert razziaer mot massene, etter at det er gjennomført flere dødelige angrep i Israel den siste tiden. Israel fungerer som en forlenget arm av USA-imperialismen i Midtøsten, som en storstilt militærgarnison hvor samfunnet er ekstremt militarisert. Landet ble i lang tid hovedsakelig finansiert av Tyskland, men blir i dag også i stor grad finansiert av USA og andre imperialister. Den sionistiske staten er etablert på palestinsk jord, og i direkte strid med enhver internasjonal lov og rett, og de har til og med gått langt utenom de grensene som FN (les: USA) i sin tid ga dem på bekostning av det palestinske folket.

Jemen: Reuters melder 29. juni at minst seks personer er drept i den sørlige hovedstaden Aden. Området er under kontroll av Det sørlige overgangsrådet (STC) som er en av partene i den langvarige krigen om Jemen. Disse har tidligere vært støtta av russisk imperialisme og av De forente arabiske emiratene (UAE) og har kjempet både mot frigjøringsbevegelsen som omtales som «Houthi-militsen», som nesten tok makta i landet før Saudi Arabia (USA) intervenerte i 2015, og forvandlet konflikten i Jemen til et blodig folkemord. I dag er det våpenhvile mellom de viktigste partene, men eksplosjonen i Aden viser at det er en skjør våpenhvile. Offisielle tall sier 150 000 totalt er døde som følge av konflikten, og 4 millioner er drevet på flukt.

Referanser
War has killed 1.5% of Syria’s population: UN estimate | Reuters
Israeli soldiers kill Palestinian gunman in West Bank clash | Reuters
Car bomb kills at least six in Yemen’s Aden -officials | Reuters

5. Burkina Faso: Mange drepte i kamper nord i landet

Forrige uke ble det meldt at minst 34 mennesker skal være drept i flere landsbyer nord i Burkina Faso. Militærjuntaen legger skylden på «jihadister». Flere landsbyer skal ha blitt angrepet, blant annet i Yatenga-provinsen. Burkina Faso er et av verdens fattigste land og opprørsgrupper skal siden 2015 ha hatt kontroll over omtrent 40 prosent av landet, særlig i den nordre delen som grenser til krigsherjede Mali.

Etter krisa i 2008 og «Den arabiske våren» veltet folkelige protester over Burkina Faso i 2011. På nytt vokste det fram protester i 2014, som eskalerte til et opprør. Landets president Blaise Compaoré måtte gå av, og flyktet fra landet. Militæret og opposisjonen overtok ledelsen, men det har på ingen måte ført til stabilitet. Det norske FN-sambandet skriver: «I 2015 tiltrådt en ny president, og folk forventet en roligere og mer demokratisk utvikling. I stedet fulgte en bølge av jihadistangrep. Siden 2019 har vold og terror i Burkina Faso gjort at flere hundre tusen har blitt fordrevet fra sine hjem.»  

Militæret gjennomførte et nytt kupp i januar 2022, og konfliktene i landet kan ikke forstås isolert fra kampene i nabolandet Mali. Begge land er geografisk, politisk og økonomisk en del av Sahel-regionen, hvor fransk imperialisme i lang tid har utviklet store militæroperasjoner, som et ledd i å bekjempe antiimperialistisk motstand, folkelige protester, samt å rivalisere med russisk imperialisme, kinesisk imperialisme og USA-imperialismen.

Blaise Compaoré, tidligere mangeårig president i landet, vendte nylig tilbake til Burkina Faso med ambisjoner om å delta på et toppmøte av gamle ledere. Compaoré kom til makta gjennom et statskuppet i 1987, hvor den kjente revolusjonære lederen Thomas Sankara ble drept av kuppmakerne. Compaoré ble så avsatt i et militærkupp i 2014, og har siden levd i eksil i Elfenbenkysten. Krefter i landet tar til orde for å arrestere ham.

Regionen Burkina Faso er en del av, kalles «det frankofone Afrika». Dette er tidligere franske kolonier, som etter den formelle selvstendigheten har fortsatt som halvkolonier hovedsakelig for Frankrike. Landene har i mer enn femti år vært åsted for konflikter, kriger og kupp, hvor fransk etterretning, franske selskaper og fransk militærapparat, særlig den franske Fremmedlegionen, ofte har spilt viktige roller. Kuppet i 1987 var, ifølge Compaoré selv, motivert av et mål om å bedre forholdet til Frankrike som «forfalt» på grunn av Sankaras revolusjonære styresett.

Les også:

Referanser
Mer enn 30 drept av antatte jihadister i Burkina Faso
27 drept av antatte jihadister i Burkina Faso – Siste nytt – NRK
Exiled former president Blaise Compaoré returns home to Burkina Faso – Eye on Africa
Burkina Faso: pressure mounts on authorities to arrest Blaise Compaore | Africanews
Burkina Faso