1

BBC: Soldater konkurrerte om å drepe flest afghanere

En ny dokumentar fra BBC avslører at britiske spesialsoldater har drept 54 afghanere under mistenkelige omstendigheter. De drepte var ubevæpna menn og fanger, og drapene ble forsøkt dekket over.

Forholdene har blitt avdekket gjennom militære rapporter fra Storbritannias Special Air Service Regiment (SAS), som indikerer at spesialstyrkene ulovlig har drept 54 mennesker. Drapene skjedde i løpet av et 6 måneders oppdrag i Afghanistan i 2011.

BBC har blant annet analysert rapporter fra over et dusin «kill or capture»-raid (angrep på landsbyer om natta på jakt etter opprørere) utført av SAS-skvadronen i Helmand i 2010/2011. Flere som har tjenestegjort i skvadronen forteller at de så spesialstyrker drepe ubevæpna afghanere under et nattangrep og at de planta våpen på åstedet for å rettferdiggjøre drapet på en ubevæpna person. Flere personer som tjenestegjorde med spesialstyrker forteller at SAS-skvadroner konkurrerte med hverandre om å få flest drepte, og at skvadronen som ble gransket av BBC prøvde å oppnå et høyere antall drepte enn den foregående skvadronen.

BBC har også fått tilgang til interne e-poster, og de viser at flere høytstående offiserer har vært klar over at det kan ha skjedd ulovlige drap. Offiserene har ikke rapportert om dette selv om de er juridisk forplikta til det. En av dem som har visst om det er tidligere SAS-sjef Mark Carleton-Smith. Han ga ikke bevisene videre til den britiske hærens militærpoliti, selv ikke etter at de starta en drapsetterforskning mot skvadronen.

Flere opposisjonspolitikere har bedt om en uavhengig etterforskning. Stewart McDonald i Det skotske nasjonalistpartiet, hevder temaet har dukket opp internt tidligere, men at forsvarsdepartementet da har feid det under teppet. Da avtroppende statsminister Boris Johnson ble spurt om han vil gå med på en etterforskning, svarte han at det lenge har vært praksis å ikke uttale seg om spesialstyrker, og understreket at det ikke betyr at han aksepterer BBCs påstander som fakta. Den konservative politikeren sir Bill Wiggin har kritisert BBCs arbeid og kalte det et angrep på spesialstyrkene: “De er de modigste, mest fantastiske velgerne jeg noen gang kan håpe på å representere.” Og forsvarsdepartementet vil ikke kommentere den konkrete saken, men sier at de britiske styrkene i Afghanistan «tjente med mot og profesjonalitet» og at de ble holdt til de «høyeste standarder».

Referanser
No UK troops above law, PM says after claims about SAS – BBC
SAS unit repeatedly killed Afghan detainees, BBC finds – BBC
BBC Panorama: SAS Death Squads Exposed: A British War Crime?
BBC-avsløring hevder soldater konkurrerte om å drepe flest afghanere – VG