1

Sør-Afrika: Fire drept av politiet under protester mot strøm- og levekostnader

De siste dagene har det brutt ut store protester. Mandag tok tusenvis av mennesker til gatene. De blokkerte veier, konfronterte politiet og satte fyr på offentlige bygninger.

Under de massive protestene mot høye levekostnader i fjor ble over hundre mennesker drept og mer enn tusen ble fengsla. Siden da har mange basisvarer som brød og olje, samt tjenester som offentlig transport, hatt enorme prisøkninger. Prisen på brød- og kornprodukter har økt med 11,2 prosent, kjøttprisene har gått opp 9,5 prosent, prisen på olje har steget med 32,5 prosent, Transporttjenester 20 prosent, og drivstoffprisene med 45,3 prosent. I tillegg har staten og det statlige strømselskapet Eskom økt strømprisene, samtidig som de hyppig stenger av strømmen for å øke fortjenesten.

Dem Volke Dienen skriver at stilt overfor denne alvorlige forverringa av levekårene, fortsetter enhver form for illusjon om den nåværende såkalte «midlertidige regjeringa» å kollapse, og folk har gjort voldelig opprør mot de påtvungne strømbruddene og deres økende fattigdom. 

Tusenvis protesterte mot den nåværende situasjonen 1. august ved å sette opp veisperringer og kjempe mot politiet, regjeringa og Eskoms. Flere Eskom-biler og offentlige bygninger er satt i brann. I et forgjeves forsøk på å dempe kampen, skjøt og drepte politiet flere demonstranter i løpet av dagen. Siden situasjonen fortsatt ikke har roet seg og det ikke er noen bedring i sikte (og «interimregjeringen» kunngjorde i dag at den vil forbli ved makten i ytterligere to år), vil det uunngåelig komme ytterligere militante protester i nær framtid.

Referanse
Vier Menschen von der Polizei bei Protesten gegen die Strom- und Lebenshaltungskosten in Südafrika getötet – Dem Volke Dienen