1

Konflikten mellom Kina og USA skjerpes ytterligere

USAs utenriksminister hevder USA ikke vil la seg provosere av Kina, men sier den kan destabilisere hele regionen. 

Under et møte med ministre fra flere land i Sørøst-Asia omtaler USAs utenriksminister, Antony Blinken, at Kinas militærøvelse utenfor Taiwan er en betydelig eskalering av konflikten. Kinesiske myndigheter er åpne om at øvelsen er en sanksjon som følge av at Nancy Pelosi, USAs tredje mektigste politiker, besøkte Taiwan.

Kinesisk sosialimperialisme har brukt ballistiske missiler og langtrekkende raketter under øvelsen. Dette skal være første gang under en slik øvelse. Kinesiske skip har krysset midtlinjen i Taiwanstredet og krigsfly har fløyet i det Taiwans regjering kaller sitt luftrom. 

I tillegg til å hevde at USA ikke vil la seg provosere karakteriserer Blinken Pelosis besøk som fredelig. Samtidig gjør han det klart at amerikanske skip fortsatt vil passere Taiwanstredet. – Vi kommer til å fly, seile, operere hvor enn internasjonal lov tillater det, sier han videre.

Fra Japansk hold hevdes det at ballistiske missiler har landet i deres økonomiske sone, og et møte mellom Kina og Japans utenriksministre skal ha blitt avlyst som følge av dette. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal Japans ambasadør i Beijing ha blitt kalt inn til møte som følge av Japans uttalelser om Taiwan.

Taiwans statsminister har karakterisert Kina som “den onde naboen”, mens det Taiwanske forsvarsdepartementet hevder militæret har satt ut patruljerende luftstyrker og marineskip og satt landbaserte missilstyrker i beredskap.

Referanse
USA går hardt ut mot Kinas øvelser: − Betydelig eskalering – VG