1

Brasil: Bønder demonstrerer for rettigheter

På bøndenes dag 25. juli var det flere store demonstrasjoner i Maceió. Over 3000 bønder brukte dagen til å fremme kravene sine og marsjerte i hovedgatene og inn til sentrum av byen.

Bønder marsjerer og krever rettigheter. På bildet oppfordrer et banner fra LCP bøndene til å ta tilbake all jorda som eies av latifundioene. Foto: A Nova Democracia.

A Nova Democracia skriver at bønder fra forskjellige organisasjoner, som MST, CPT, MLST, MTL, LCP og FNL deltok i demonstrasjonstoget. De fikk støtte fra mange forbipasserende som passerte den lange rekka av bønder. Etter de kom til sentrum fortsatte marsjen til det statlige energiselskapet, der de stilte krav om bedre tilgang og lavere pris på strøm. Så fortsatte bøndene mot regjeringspalasset.

Aksjonens hovedkrav var regulering av jord og slutt på utkastelser. I tillegg ble det stilt krav til regjeringa om å sette inn tiltak for å avhjelpe problemer som har kommet av kraftig regnvær, som å forbedre veier for transport, og det ble også krevd bedre tilgang til helse og utdanning.

Tidligere i år rapporterte A Nova Democracia fra en protest i Maceió der hundrevis av bønder stengte havna og krevde at jorda fra Fazenda Laginha skulle gis til bøndene som har vært der i mer enn 8 år. Denne kampen fortsetter ennå, og bøndene fra Laginha var også del av demonstrasjonen.

Samme dag mobiliserte også masser fra forskjellige steder i byen for ulike saker og det var flere protester og barrikader rundt i byen. Det synliggjorde den eksplosive situasjonen det brasilianske samfunnet befinner seg i og massenes vilje til å kjempe for rettighetene sine.

Bønder marsjerer i Maceió. Foto: A Nova Democracia

Referanse
AL: Camponeses marcham e exigem direitos em Maceió – A Nova Democracia