1

Mexico: Utvikling i saken om de 43 forsvunnede studentene fra Ayotzinapa

Bilde: Fra ei markering for de forsvunnede studentene. “De tok dem i live! Vi vil ha dem tilbake i live!”

26. september 2014 forsvant 43 studenter fra byen Iguala i delstaten Guerrero. Det er flere teorier om hva som har skjedd med dem, og det har kommet offisielle rapporter som er blitt tilbakevist. Nå er en tidligere statsadvokat og en rekke offentlige tjenestepersoner sikta i saken.

Studentene fra lærerskolen Ayotzinapa blei angrepet av det lokale politiet da de var ute for å gjennomføre en aksjon på bomstasjonene for å skaffe penger til en reise til Mexico by for å delta på en stor demonstrasjon til minne om en grotesk studentmassakre på Tlatelolco-plassen i 1968. Studentene beslagla lokale busser for å blokkere bomstasjoner og kreve betaling, noe som er en vanlig måte å få skaffe penger på. 

Over 20 blei skadd under angrepet og 6 blei drept på stedet. En 21 år gammel småbarnsfar og student blei funnet dagen etter. Da var ansiktet hans flådd, ørene kuttet av, øynene stukket ut og han hadde flere merker etter tortur på kroppen. 43 studenter blei bortført av politiet. De antas å enten ha blitt drept av politiet eller overlevert til ei kriminell gruppe som har drept dem og brent kroppene deres, eller at de fortsatt er i live, men fengsla. 

Etterforskninga av saken konkluderte i 2015 med at de blei arrestert av korrupt politi og overlevert til Guerreros Unidos narkokartell som forveksla dem med medlemmer av en rivaliserende gjeng, drepte dem og og brente levningene deres på en søppelplass. Dette avvises av uavhengige eksperter og kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter, og av studentenes familier.

Tidligere statsadvokat Jesús Murillo Karam er nå arrestert og sikta for tvangsforsvinning, tortur og hindring av rettferdighet i saken. Han regnes som arkitekten bak rapporten fra 2015, som omtales som den “historiske sannheten”. I tillegg er det utstedt arrestordre 20 hæroffiserer, 4 lokale tjenestemenn, 33 lokale politibetjenter, 11 statspolitibetjenter og 14 medlemmer av Guerreros Unidos.

I Latin-Amerika, og spesielt i Mexico, er tvangsforsvinning av progressive vanlig praksis. De fleste av de forsvunne kan antas å være døde, og usikkerheten rundt hva som har skjedd med dem er en stor belastning for de pårørende.

Denne saken viser de dype forviklingene mellom den gamle meksikanske staten og de morderiske gjengene i kartellene og korrupsjonen som strekker seg til de høyeste nivåene av regjeringa og rettssystemet. At det nå ser ut til å komme noe oppklaring i saken skyldes hovedsakelig at ikke PRI-partiet, som Jesús Murillo Karam tilhører, lenger sitter ved makta. De er erstatta av opportunistene i MORENA som nå presser på etterforskninga av saken og fengsler Karam for egen vinning.

Sol Rojo skriver at sjøl om arrestasjonen er en refleksjon av motsetningene mellom MORENA og PRI, må det ikke bare bare overlates til media, men tvert imot må det kreves gjennom mobilisering på gata, at etterforskninga ikke ender i unndragelser eller at denne eller andre reaksjonære politikere slipper unna med husarrest eller komfortable sykehusinnleggelser. I et Mexico med mer enn 100 000 forsvunnet – de fleste av dem med tvang som en del av en politikk mot opprør – er kravet om sannhet og rettferdighet for Ayotzinapa grunnleggende.


Studenter og foreldre i en demonstrasjon for de 43 fra Ayotzinapa.

Referanser
Breves iniciando semana – Sol Rojo
Mexico: New findings in case of 43 students left missing – Dem Volke Dienen
#AYOTZINAPA – Latin-Amerikagruppene
Mexico varetektsfengsles tidligere toppaktor etter kontroversiell etterforskning av forsvinningen av 43 studenter – Nyheter Idag
Andalusia K. Soloff: Ayotzinapa: I live da de tok dem
Mexico: Lærerstudenter kjemper mot staten – Tjen Folket Media