1

Storbritannia: Verdens undertrykte feller ingen tårer

I kjølvannet av dronning Elizabeths død, har en rekke urfolk og andre som har lidd under britisk kolonialisme og imperialisme, slått fast at de slett ikke sørger over bortgangen.

Dronningen har vært gallionsfigur for et uhyre blodig imperium, som i sin tid var verdens største kolonimakt. Andre verdenskrig kastet Storbritannia av tronen som verdens fremste imperialist, og de ble erstattet av USA-imperialismen.

USA-imperialismen overtok deler av det britiske imperiet direkte, for eksempel fikk de mange militærbaser verden over, som betaling for støtten under krigen, blant annet byttet de baser mot militære skip.

Storbritannia har begått folkemord på flere kontinenter, blant annet i India og i en rekke afrikanske land. Som statsoverhode har dronningen legitimert og godkjent dette, og hun har drapert den blodige kolonialismen, inkludert apartheid og religiøs forfølgelse, i monarkisk pomp og prakt.

Denne rollen kan man aldri se vekk fra, når man veier livet som er gått. Det ble gitt til reaksjonen, til imperiet, og dermed veier det lett som en fjær.

Referanse
Reaksjoner på sosiale medier fra urfolk etter dronning Elizabeths død – NRK Sápmi – samiske nyheter, kultur og underholdning
Sofia Rana i Rødt: – – 70 år med undertrykkelse
Destroyers-for-bases deal – Wikipedia
Five of the British empire’s worst atrocities under Queen Elizabeth’s reign – Liberation News