1

Filippinene: Nyheter fra folkekrigen

3 væpnede NPA-aksjoner på to dager

Enheter fra folkehæren, The New People’s Army (NPA) utførte et bakholdsangrep i Al‐bay, et angrep i Negros og et sjekkpunkt i Surigao del Sur i august. I tillegg vant NPA-Nueva Ecija en seier mot politiets spesialstyrke i en trefning. Dette melder avisen Ang Bayan. 

En NPA-enhet overfalt minst 20 soldater fra de kombinerte enhetene til den 31. Infanteribataljon og 49. Infanteribataljon i Barangay Mamlad, Pio Duran, Albay den 31. august. To soldater ble drept. Denne aksjonen er en del av NPAs innsats for å straffe AFP(Armed Forces Philippines, Filippinenes væpna styrker) sine voldelige og fascistiske tropper.

Den nevnte AFP-enheten har finkjemmet området og sådd terror blant sivile samfunn ved grensene til Pio Duran, Albay og Don‐sol, Sorsogon.

I Negros Oriental ble to soldater drept mens en annen ble såret i en NPA-trakasseringsaksjon mot 62. Infanteribataljon Alpha Coy avdeling 30. august i Guihulngan City. Dette er NPAs svar på militær tvang og trakassering mot sivile samfunn, som inkluderer å true Johnny Dela Peña med våpen, da soldater ransaket hjemmet hans i Negros Occidental 23. august.

Husene til Eboy Pitulan, Jonard Pitulan, Tornie Pitulan og Linda Villacoher, bønder og innbyggere i området, ble også ransaket. NPA satte opp et sjekkpunkt og blokkerte politiet i Simultaneous Anti-Criminality Law Enforcement Operations (SACLEO), som er politiets arbeidsmodus for å så terror i lokalsamfunn, ombord i et kjøretøy i Surigao del Sur 30. august. Handlingen forsøkte å forhindre politiets plan om å angripe sivile. I stedet for å stoppe, stakk politiet av og skjøt.

I mellomtiden har to tropper fra den fascistiske spesialstyrken (SAFs) blitt drept samtidig som et ubestemt antall ble skadet i en trefning mellom NPA og styrker fra 91.Infanteribataljon(IB), 84. IB, 2.

Spesialaksjonsbataljon, og SAF 1. september ved grensen til Ga‐baldon og general Tinio, Nueva Ecija.

De røde soldatene fra Folkehæren hadde ingen tap i trefningen.

Stedene for trefningene er markert i rødt. 

Ang Bayan er en avis som blir utgitt av Filippinenes Kommunistiske Parti. Avisen kommer ut hver 14. dag og er et utmerket sted å følge med på folkekrigen. 

Referanse
Ang Bayan: 3 NPA armed actions in 3 days