1

Chile: Elever kjemper for rettigheter

Den 6. september begynte en flere dager lang demonstrasjon i Santiago, der flere tusen elever krevde bedre forhold og mer penger til utdanning, slutt på seksuell trakassering og patriarkalsk adferd på skolene, gratis skoletransport og universell tilgang til utdanning. 

Den 8. september gikk elevene i sentrum av Santiago og ropte slagord som «En anstendig utdannelse» og «Det er penger til pakos (politi), men ikke til utdanning», på vei mot Palacio de La Moneda, der både utdanningsdepartementet og presidenten holder til. 

På grunn av store mengder politi som hidra dem, gikk demonstrasjonen videre mot Plaza Italia, hovedscenen for de store protestene som starta 18. oktober 2019, der de første sammenstøtene fant sted mellom studenter bevæpna med steiner og opprørspolitiet med vannkanoner og pepperspray i pansra kjøretøy.

«Vi er her for at de ikke skal glemme at kampen ikke er over. Vi studenter kommer ikke til å forlate gatene før kravene våre blir hørt» sa en av studentene. Studentene krever «minimumsbetingelser for å studere», bedre internettilgang, bedre infrastruktur, gratis transport, betalte og forsikrede praksisplasser og læremidler, universell tilgang til universitetet, brei seksualundervisning med mer.

Elever okkuperte flere metrostasjoner og under protestene ble også to busser brent, og sammenstøt med politiet.

Regjeringa til Gabriel Boric svarer på elevenes berettigede krav med anti-opprørsstyrker, tåregass og arrestasjoner. Våre mexicanske kamerater i Sol Rojo skriver at protestene har intensivert etter at det chilenske folket avviste samlingen av den nye grunnloven fremmet av opportunister, reformister og revisjonister av alle slag, og at den gamle og den nye grunnloven til den gamle godseier-byråkratiske staten er to sider av samme sak.

Referanser
Breves iniciando semana – Sol Rojo
Nuevas protestas estudiantiles en Santiago acaban reprimidas por carabineros –  Latin American Summary