1

Brasil: Mødre kjemper mot politivold

13. september var det en demonstrasjon utenfor rettsbygninga i Rio de Janeiro under høringen av saken om 17-åringen Fabricio dos Santos som ble drept av politiet på nyttårsaften 2014. 

Gláucia Santos, mora til Fabrício snudde sorgen til kamp. Hun ​​fikk tak i sikkerhetskameraet som beviser at Fabrício sto alene og fylte bensin da han ble skutt. Sammen med flere mødre til ofre for politivold krevde hun domfellelse av politimorderne som drepte sønnen.

Fabricio ble drept mens han fylte bensin på motorsykkelen sin nær hjemmet sitt i Chapadão. Siden har Gláucia Santos kjempet utrettelig for å benekte anklagene fra politiet mot Fabrício og for å kreve at statens reaksjonære «rettferdighet» skal straffe morderne. 

Rett etter dødsfallet tok politiet i bruk en av de vanligste taktikkene for å anmelde saker om unge mennesker som er drept av staten: kriminaliseringen av offeret. Det ble opplyst at Fabrício sammen med to andre var bevæpna og ranet bensinstasjonen. Opptakene fra bensinstasjonen viser derimot at Fabrício alene, uten noe i hendene, da han ble oppsøkt av en politibetjent før han på feigt vis blei myrda.

To militærpolitibetjenter kom kjørende mens han fylte drivstoff, en av dem gikk ut av bilen, ransaka ham og fant ingenting. Den andre, fortsatt inne i bilen, skøyt med rifle mot Fabricio og traff ham i panna. De la kroppen til Fabrício i bilen og tok den med til Realengo. Gláucia Santos var på det tidspunktet gravid i tredje måned, og søsteren dro til Realengo for å identifisere Fabrício.

Organisasjonen Mødre uten grenser fra Chapadão-komplekset, som Gláucia Santos er medlem av, tok initiativ til demonstrasjonen og flere organisasjoner som Mødre i Manguinhos, Nasjonalt nettverk for pårørende til ofre for statsvold, Brasiliansk senter for solidaritet med folket og Brasiliansk forening for folkets forsvarere deltok.

Fotografier av dusinvis av ofre for folkemordet utført av det blodtørstige militærpolitiet under straffeekspedisjoner i favelaene i Rio de Janeiro ble vist på fortauet til rettsbygninga. Det overveldende flertallet av ofrene passet den samme profilen: unge, svarte og fattige mennesker. 

Gláucia Santos forklarte bakgrunnen for demonstrasjonen og fortalte om sønnens sak til folk som gikk forbi, som viste indignasjon over drapet og solidaritet med mødrene. Andre mødre til unge mennesker myrdet i favelaene i Rio de Janeiro fortalte om sine egne saker, og understreket at alle er en del av den samme helheten: Staten fører reaksjonær krig mot folket, spesielt de svarte og fattige fra favelaene og periferiene i Rio og hele Brasil. Under talene ble den folkelige kampens vei fremhevet som den eneste mulige måten å forhindre at saker arkiveres og for å vinne domfellelse av de som myrder folkets barn.

Til tross for åtte års rettssak og en betydelig oppsamling av bevis fra Gláucia og de andre mødrene og demokratiske organisasjonene som støtter henne, viste «justisen» nok en gang sin sanne reaksjonære og folkefiendtlige klassekarakter og lot høringen å bli utsatt til 19. april 2023, under påskudd av helsetilstanden til en av forsvarsadvokatene for politiet. Fabrícios mordere får fortsette i frihet.

«De prøver å slite oss ut, men vi er utrettelige», erklærte Gláucia, etter beslutninga om å utsette høringa. Etter åtte års kamp, ​​bekrefta Fabrícios mor, samt de andre mødrene og aktivistene tilstede, sitt engasjement for å forbli i kampen for rettferdighet for Fabrício og, 19. april 2023, å holde en ny og større demonstrasjon.


Bilde: Bannere for demokratiske bevegelser og bilder av ofre for statsvold.


Bilde: Gláucia Santos, mor til Fabrício dos Santos, fordømte drapet på sønnen.


Bilde: Flere mødre til ofre for politivold deltok i demonstrasjonen.

Bilde: Demonstranter viser bilder av unge mennesker drept av militærpolitiet i Rio de Janeiro. 

Referanse
RJ: Mães de vítimas de violência policial exigem condenação dos assassinos de Fabrício dos Santos; veja o vídeo – A Nova Democracia
Mães Sem Fronteiras do Chapadão e Cebraspo convocam: Justiça para Fabrício dos Santos! – A Nova Democracia